ABD'den Sisi'ye telefon

ABD Başkanı Barack Obama’nın Mısır ile gelecek ay yapılması planlanan askeri tatbikatı iptal ettiklerini duyurmasının hemen ardından ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel yazılı bir açıklma yaptı.

ABDden Sisiye telefon
16 Ağustos 2013 Cuma 00:45 tarihinde eklendi.

Mısır Savunma Bakanı El Sisi ile ABD-Mısır güvenlik ilişkilerini görüşmek üzere bugün bir arama gerçekleştirdiğini belirten Hagel, “Başkan Barack Obama'nın duyurduğu gibi, ABD ordusu, bu yılın sonlarına doğru yapılması planlanan ‘Parlak Yıldız’ tatbikatını yürütmeyecektir.” ifadelerini kullandı.

Görüşmede Mısır Savunma Bakanı’na ABD olarak barışçıl ve kapsayıcı yolda ilerlenmesine yardımcı olmak adına tüm taraflarla birlikte hareket etmeye hala hazır olduklarını bir kez daha dile getiren Hagel, ABD’nin mevcut krizin başından itibaren Mısır hükümetinin, şiddetten geri durması, bir araya gelme özgürlüğüne saygı göstermesi ve siyasi dönüşüm yolunda ilerlemesi gerektiğini açık bir biçimde gösterdiğini belirtti.

‘PARLAK YILDIZ’ TATBİKATI İPTAL

Son gelişmeler dahil ülke genelinde yüzlerce insanın ölümüyle sonuçlanan şiddet olaylarının ABD’nin bu prensiplerini baltaladığını ifade eden Hagel, “Başkan Barack Obama'nın duyurduğu gibi, ABD ordusu, bu yılın sonlarına doğru yapılması planlanan ‘Parlak Yıldız’ tatbikatını yürütmeyecektir.” ifadelerini kullandı.

Hagel ayrıca savunma bakanlığı olarak Mısır ile askeri ilişkileri sürdüreceklerini ancak şiddet ve uzlaşıya yönelik yetersiz eylemlerin bu ülke ile uzun dönem güvenlik ortaklığını riske attığını açıkça belirttiğini vurguladı.

Hagel’ın bu ifadeleri ABD’nin askeri yardımları kesmeyi henüz düşünmediği ancak şiddet olaylarının önününe geçilmez bir hal alması durumunda yönetimin bu adımı atmak durumunda kalabileceği şeklinde yorumlandı.


CİHAN