ABD'den 'Türkiye ile ilişkiler' açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Amerikan medyasında Türkiye-ABD ilişkilerinin zayıfladığını öne süren haberlerle ilgili ilginç bir yorumda bulundu.

ABDden Türkiye ile ilişkiler açıklaması
31 Ekim 2014 Cuma 09:44 tarihinde eklendi.
Psaki, başkent Washington'da düzenlediği günlük basın toplantısında bir gazetecinin, "Washington Post gazetesinde Türkiye ve ABD ittifakının sarsıldığı, iki ülke arasında ciddi sorunlar bulunduğu haberi var. Bu konudaki değerlendirmeniz" nedir sorusuna verdiği yanıtta, "Öncelikle şunu söyleyeyim, her okuduğunuza inanmayın çünkü Türkiye yalnızca önemli bir NATO müttefiki olmakla kalmıyor, aynı zamanda IŞİD'i güçsüzleştirme ve yenme çabalarında bir ortak. Siz de farkındasınız ve haberlerini yapmaktasınız, Peşmerge güçlerinin IŞİD'i geri püskürtmeye yardımcı olmak için Kobani'ye geçişiyle ilgili gelişmelerin. Atabilecekleri ek adımlar konusunda Türkiye ile görüşmeler yapmayı sürdürmekteyiz" diye konuştu.
 
Psaki, Türkiye ile birçok konuda birlikte çalıştıklarını, gazetenin haberinin Dışişleri Bakanlğı'nn görüşünü yansıtmadığını vurguladı.  
 
Irak'tan Türkiye'ye, sonra da Suriye'ye geçen Irakl Kürtlerin sayısının tam olarak ne olduğunu teyit edemeyeceğini belirten Psaki, bu sorunun Türkiye'ye yöneltilmesinin daha doğru olacağını söyledi. 
 
Psaki, ŞİD'İn ABD'nin Suriyeli muhalif güçleri zamanında silahlandırmaması sonucu ortaya çıktığı değerlendirmesiyle ilgili bir soruyu da "Şunu anımsatalım, biz yardımlarımızın oranını ve kapsamını bir yıldan önce artırdık ılımlı muhalif güçlere, bunun içinde eğit donat programı da var. Ama şunu da anımsatmak gerek ki, IŞİD yalnızca Suriye için bir tehdit değil. Bölgedeki başka ülkeler için de tehdit. Irak'taki büyümesini, Suriye'de kendisine güvenli alanlar yarattığını gördük" yanıtını verdi.