ABD'den Türkiye'ye IŞİD mesajı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye'nin IŞİD'e karşı mücadelede çabalarını artırmasını beklediklerini söyledi.

ABDden Türkiyeye IŞİD mesajı
22 Eylül 2014 Pazartesi 16:52 tarihinde eklendi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye’nin IŞİD ile mücadelede etkili olacağını taahhüt ettiğini söyledi. Türkiye’nin önceliğinin 49 rehinenin kurtarılması olduğunu ifade eden Kerry, “Bundan sonra ispat ifadelerde değil, eylemlerde olacak.” dedi.
 
MSNBC’de yayınlanan "Morning Joe" programında konuşan Kerry, IŞİD’in en büyük fon sağlayıcılarının, bölgedeki farklı ülkelerdeki bireyler olduğunu dile getirdi. Bu meseleye derinlemesine odaklandıklarını ifade eden Kerry, “Yabancı ülkelerden gelen militanların ve bireylerden giden maddi yardımların geçişine izin veren ülkeler konusunda hayal kırıklığı yaşıyoruz.” dedi. 
 
Kerry, programda Türkiye’nın IŞİD politikasına yönelik sorular ile de muhatap oldu. Türkiye’nin ABD’nin müttefiki ve NATO üyesi olduğunu vurguladı. Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile uzun bir görüşme yaptığını ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de iletişim halinde olduğunu kaydeden Kerry, “Kesinlikle etkili olacakları ve IŞİD zorluğunun üstesinden gelme çabalarına derinden katılacaklarının taahhüdünü verdiler. Bundan sonra ispat ifadelerde değil eylemlerde olacak.” dedi. 
 
Türkiye’nin 49 rehineden dolayı ciddi bir zorlukla karşı kaşıya olduğunu ifade eden Kerry, “Öncelikle rehine meselesinin üstesinden gelmeleri gerekiyordu.” dedi. Türkiye'den taahhüdünü yerine getirmesini bekleyeceklerini ima eden Kerry, "denemeden bilemezsiniz" anlamına gelen, “Pudingi yemeden, içinde ne olduğunu bilemezsiniz” deyimini kullandı. Önümüzdeki günlerde de Türkiye ile yakın çalışma içinde olacaklarını kaydetti. 
 
Kerry, Musul’u ele geçiren IŞİD’in ne yazık ki buradan çıkarılan petrolü satabildiğini kaydetti. Bunun en büyük problemlerden biri olduğunu belirten Kerry, “Türkiye, Suriye ve Lübnan üzerinden hareket etmediklerinden emin olmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu

CİHAN