ABD'li askerler garanti verdi

Türkiye'nin NATO'dan istediği ABD'ye ait Patriot füze savunma sistemleri Gaziantep 5'inci Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda operasyonel hale getirildi.

ABDli askerler garanti verdi
06 Şubat 2013 Çarşamba 09:25 tarihinde eklendi, 3.346 kez okundu.

 

Açık hava brifinginde konuşlandırılan Patriot füze savunma sistemiyle ilgili bilgi veren askeri yetkililer, Suriye'den gelebilecek olası hava saldırısına karşı bölgenin korumaya alındığını bildirirken, "Türkiye'nin sınır bölgesi güvende" açıklamasını yaptı.
 
Basın mensuplarına sistemle ilgili açıklamalarda bulunan Genelkurmay Basın Koordinasyon Merkezi Sözcüsü Kurmay Binbaşı Cengiz Alabacak, NATO Sözcüsü Polonyalı Yarbay Dariusz Kacperczyk, ABD 10'uncu Hava Füze Savunma Komutanı ve ABD'nin Türkiye Patriot Güçleri Komutanı Albay John Want, Gaziantep'e 2 batarya sistemi kurulacağını, bunlardan 4 langerden oluşan ilkinin bugün itibarıyla aktif hale getirildiğini bildirdi. Diğer bataryanın kurulumunun 15 Şubat'a kadar tamamlanacağını vurgulayan askeri yetkililer, yönleri Suriye'ye çevrili olan patriotların bu ülkeden Scud füzeleriyle oluşabilecek tehlikelerini bertaraf edeceğini belirtti. 
 
Sistemin Almanya'daki NATO Karargahı'ndan koordine edildiğini ve olası hava saldırısında düğmeye de aynı merkezden basılacağını vurgulayan askeri yetkililer, saldırıda kullanılan scudların ateşlenen patriot füzeleri tarafından 8-10 dakika içinde etkisiz hale getirileceğini kaydetti.
 
Zatriotların NATO müttefiki Türkiye'nin Suriye saldırısına karşı kurulduğunu belirten ABD'li askeri yetkililer, Suriye'nin İsrail'e yönelik füzeli saldırı durumunda ya da İran'ın tehditlerine karşı da sistemin kullanılıp kullanılmayacağı sorusunu ise şöyle yanıtladı:
 
"Biz, Türkiye'nin güvenliği için buradayız. Çıkan tezkerede görev amacımız müttefik Türkiye'nin Suriye'ye karşı korunmasıdır. Bu komplo teorileri gerçekleri yansıtmıyor."
 
Askeri yetkililer, olası tehlike anında müdahalenin Adana, Kahramanmaraş ya da Gaziantep'teki rampalardan hangisinin harekete geçirileceğinin de yine NATO karargahından belirleneceğini bildirdi.

DHA