ABD'li komutandan flaş YPG açıklaması

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun komutanlarından Korgeneral Stephen Townsend, önümüzdeki haftalarda yapılması beklenen Rakka operasyonuna katılacak güçlerin çoğunluğunu, Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDF) bağlı YPG'nin oluşturacağını söyledi.

ABDli komutandan flaş YPG açıklaması
27 Ekim 2016 Perşembe 03:18 tarihinde eklendi.
ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun komutanlarından Korgeneral Stephen Townsend, önümüzdeki haftalarda yapılması beklenen Rakka operasyonuna katılacak güçlerin çoğunluğunu, Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDF) bağlı YPG'nin oluşturacağını söyledi.
 
Pentagon'da düzenlenen basın toplantısına video konferans yoluyla canlı bağlanan Townsend, 'Yakın muktedir olacak tek güç, YPG'nin belirgin bir bölümünü oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri' diye konuştu.
Kürt güçlerin operasyona katılımı konusunda Türkiye'yle görüşmelerin sürdüğünü belirten Townsend, bölgesel aktörler, Suriye'de yaşanan iç savaş gibi nedenler yüzünden sorunun oldukça karmaşık olduğunu vurguladı. Suriye Demokratik Güçleri'nin 30 bini aşkın elemanı olduğunu, bunun belirgin bir bölümünü Suriyeli Kürtlerin, geri kalanını da Araplar ve başka yerel etnik kökenlilerin oluşturduğunu söyleyen Townsend, , operasyonun yakın zamanda başlayabileceğini belirterek "Yeterli sayıda yerel gücün Rakka operasyonu için uygun olduğuna inanıyorum. Yine de, daha fazla yerel gücü operasyona katmak ve onları eğitmek planımız var. Yerel güçleri kullanma konusunda Membiç iyi bir örnek. Yerel güçleri bir araya getirdik ve bölgede kalan temel öge onlar oldular" diye konuştu.
 
"ELİMİZDE BULUNAN GÜÇLERİ ALIP YAKINDA RAKKA'YA GİDECEĞİZ"
 
Bir gazetecinin "Türkiye, Kürtlerin, YPG'nin bu operasyona katılmasını istemiyor. Operasyona Türkiye mi, YPG'mi katılacak?' şeklindeki sorusuna Amerikalı General Townsend, "Siz de sorunu doğruca tarif ettiğiniz gibi, Türkiye bizim SDF ile hiçbir yerde, özellikle de Rakka'da operasyona girişmemizi istemiyor. Gerçek şu ki, yakın çerçeve ve zaman diliminde başarılı olabilecek tek güç Suriye Demokratik Güçleri. YPG de bunun önemli bir bölümü. Türkiye ile müzakerelerde bulunuyoruz, plan yapıyoruz, görüşmelerimiz sürüyor. Elimizde bulunan güçleri alıp yakında Rakka'ya gideceğiz. Bu güç, Suriyeli Arapları içeren SDF YPG'yi olacak. Ondan sonrasında ne olacağı ABD, yerel ortaklarımız ve Türk hükümeti tarafından belirlenecek. Bu nasıl işleyecek bilmiyorum, Türkler bu operasyonda olmak istediklerini açıkladılar. Bunu geniş kapsamlı olarak daha sonra ele alacağız. Rakka'yı izole etmek için kısa sürede hareket edeceğiz ve bu da kısa sürede hazır olan güçlerle yapılacak' dedi.
Townsend, 'Ksa süre derken haftalar mı demek istiyorsunuz?' sorusuna da, 'Kısa süre demek istiyorum. Eminim ki düşmanlarımız bu yayını izliyorlardır, o yüzden kesin bir tarih vermeyeceğim' karşılığını verdi.
 
 
Nafiz ALBAYRAK / NEW YORK (DHA)-