Abdülhamid'in arşivi kitap oldu

"Sultan 2. Abdülhamid'in Arşivinden Dünya Liderleri" kitabı, ilgili ülkelerin arşivinde bile bulunmayan kareleri bir araya getiriyor

Abdülhamidin arşivi kitap oldu
11 Ekim 2011 Salı 13:27 tarihinde eklendi, 1.602 kez okundu.

 

Sadece İstanbul için değil, dünya için de önemli bir kültür mirası niteliğinde olan Sultan 2. Abdülhamid'in "Yıldız Albümleri" arşivinden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından derlenen "Sultan 2. Abdülhamid'in Arşivinden İstanbul Fotoğrafları", "Sultan 2. Abdülhamid'in Arşivinden Dünya" ve "Sultan 2. Abdülhamid'in Aile Albümü" serilerinin ardından, "Sultan 2. Abdülhamid'in Arşivinden Dünya Liderleri" kitabı raflardaki yerini aldı.
 
İlgili ülkelerin arşivinde bile bulunmayan karelerin, fotoğrafın icadından hemen sonra bu denli özenli bir şekilde arşive dönüşmesi ve günümüze kadar gelebilmesi, fotoğrafa verilen değerin bir ifadesi olarak ortaya çıkıyor.
 
Albümde yer alan birçok ismin, "son kral" olarak tarih sahnesinde yerini alması dikkati çekiyor. Papa 9. Pius döneminde Vatikan artık bağımsız bir devlet olmaktan çıkıyor ve İtalya'nın bir parçası haline geliyor. Almanya'nın birleşmesiyle birlikte aynı akıbete Württemberg, Hannover, Saksonya ve Bavyera krallıkları da uğruyor. Sultan 2. Abdülhamid'in şehzadeyken bizzat Fransa'da görüştüğü 3. Napoleon, tarih sayfalarına Fransa'nın son kralı olarak geçiyor.