Abdülhamit’in büyük sırrı

Osmanlı padişahı 2. Abdülhamit’in, özellikle cuma selamlıklarında dublör kullandığı ortaya çıktı

12 Haziran 2011 Pazar 10:26 tarihinde eklendi, 1.780 kez okundu.

 


 
Osmanlı padişahı 2. Abdülhamit’in, özellikle cuma selamlıklarına kendisine çok benzeyen süt kardeşi İsmet Bey’i görevlendirdiği ortaya çıktı. Tarihçi Ömer Faruk Yılmaz’ın Yedikıta Dergisi’nin Haziran sayısında yer alan makalesine göre, Sultan Abdülhamid Han’ın, süt kardeşine itimadı büyüktü. Ona her türlü kolaylığı ve geçimi sağladı. İsmet Bey esasen soylu bir aileden geldiği için bu imkanlar onu şımartmadı, padişahın itimadını asla suiistimal etmedi. Makaleye göre, İsmet Bey’in, Sultan Abdülhamid Han ile olan yakınlığının süt kardeşi olmaktan başka çok mühim bir hususiyeti daha vardı.
 
Süt kardeşi
 
O da İsmet Bey’in sima olarak da padişaha çok benzemesiydi. 2. Abdülhamit ile İsmet Bey, fotoğrafları yan yana konulduğunda ikiz kardeş gibi duruyordu. Bu benzerliğin asıl mühim tarafı padişahın onu bazı zamanlar kendi yerine merasimlere göndermesi oldu.
 
Makalede “Rivayet olunur ki Sultan Abdülhamid Han, bilhassa bazı Cuma selamlıklarına süt kardeşi İsmet Bey’i vazifelendirirmiş. İsmet Bey, padişahın adeti üzerine selamlığa çıkar ve hiç kimse ile görüşme yapmadan arabasına biner ve saraya dönermiş. Böylece Sultan Abdülhamid Han yapacağı işlerine daha geniş zaman bulma imkanına sahip olurmuş” ifadesine yer verildi.