"Abdullah ağabey, Hayrünnisa yenge"

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi için, ''Hayrünnisa yengemiz, hanımımı, çocuklarımı evine davet etti, morallerini düzeltti. Böyle yengelerimiz var, böyle ağabeylerimiz var'' dedi.

Abdullah ağabey, Hayrünnisa yenge
12 Ocak 2012 Perşembe 22:00 tarihinde eklendi, 1.151 kez okundu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev ve eşi Raisa Atambayeva onuruna Çankaya Köşkü'nde resmi akşam yemeği verdi. 
    
Yemeğe TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan yardımcıları Ali Babacan ve Bekir Bozdağ, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Türkiye-Kırgızistan Parlamentolararası Dostluk Grubu üyesi milletvekilleri, Almazbek Atambayev'in beraberindeki bakanlar, bürokratlar, diplomatlar ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da aralarında bulunduğu iş adamları katıldı. 
    
Abdullah Gül, yemekte yaptığı konuşmada, 1 Aralık'ta Kırgızistan'daki cumhurbaşkanlığı devir teslim törenine gittiğinde ülkedeki büyük değişimi gördüklerini ifade etti. O dönem davet ettiği Almazbek Atambayev'in, ilk yurt dışı resmi ziyareti Türkiye'ye yapmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Gül, iki ülke arasında yeni bir sayfa açıldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Sizler bizim ana yurdumuzdan geldiniz, siz de oraya güzelce sahip çıkıyorsunuz" dedi. 
    
Kırgızistan'da son 1.5 yıl içinde olağanüstü değişim yaşandığının altını çizen Abdullah Gül, "Bu değişikliklerin, başkalarıyla mukayese ettiğimizde çok az sancılı olması, bizi ayrıca mutlu etti" diye konuştu. 
    
Kırgızistan'daki demokratikleşme ve seçim sürecinden söz eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, demokrasinin ilkeleri ve halkın iradesine göre değişimin başarılmasından dolayı Kırgızistan'ı kutladı. 
    
Kırgızistan'ın önünde ekonomik refahın sağlanması ve kalkınmasını hızlandırma dönemi olduğuna dikkati çeken Abdullah Gül, "Sorumluluklarınız çok büyük. Türkiye her alanda Kırgızistan'a en büyük desteği verecektir" dedi. Abdullah Gül, 1 Aralık'taki Kırgızistan ziyaretinin ardından ilgili kurumlara bu yönde talimat verdiklerini de vurguladı. 
    
Abdullah Gül, Türk iş adamlarının Kırgızistan'a daha güvenli bir şekilde gideceğini belirterek, değişim sürecinden sonra Kırgızistan'da kurallar ve kanunların olduğu, herkese eşit muamele yapılan bir dönem başlatıldığını söyledi. Abdullah Gül, Almazbek Atambayev'in, "Kırgızistan yatırımcılar için cennet olacak" sözünün, iş adamlarına en büyük davetiye olduğunu kaydetti. 
     
-Almazbek Atambayev'in konuşması- 
     
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'e hitaben samimi bir dil kullandığı konuşmasını, zaman zaman duygusal ifadeler, zaman zaman esprilerle süsledi. 
    
Konuşurken ara sıra attığı kahkahaların Çankaya Köşkü'nün resepsiyon salonunda yankılandığı Almazbek Atambayev, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, "Ağabey", eşi Hayrünnisa Gül'e ise "Yenge" diye hitap etti. 
    
Abdullah Gül'ün, 1 Aralık'taki Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı devir teslim törenine katılmasını çok istediğini dile getiren Atambayev, "Bunu yaptırdım ağabeye. Zorladım, 'Ağabey, gel oraya buradan bana dua et' dedim. Ağabeyim bana dua verdi. Bana göre Allah ağabeyimin dualarını duyuyor" dedi. 
    
Abdullah Gül'ün devir-teslim törenine katılmasının kendisi için büyük şans olduğunu ifade eden Almazbek Atambayev, törene katılımından dolayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e teşekkür etti. 
    
Kırgızistan'da cumhurbaşkanlığı devir teslim töreninin savaşsız ve kansız gerçekleşmesinin önemine vurgu yapan Almazbek Atambayev, "İnşallah her ülkede böyle olursa, ne güzel olacak" dedi. 
    
Ekonomilerini geliştirmek için yatırımcılara iyi imkanlar sunmaları gerektiğinin farkında olduklarını belirten Atambayev, bunu sağlayacaklarını söyledi. Almazbek Atambayev, geçmişte Kırgızistan'daki bazı yatırımcıların mülklerinin ellerinden alındığını, bazılarının da rüşvetle iş yaptığını ifade ederek, "Bundan sonra Kırgızistan'da bütün işler kanuna uygun olacak" ifadesini kullandı. 
     
-"Türkiye bizim yıldızımız"- 
     
Geçmişte yaşadığı sorunlar nedeniyle ailesinin aylarca, yıllarca Türkiye'de yaşamak zorunda kaldığını vurgulayan Almazbek Atambayev, şöyle konuştu: 
    
"O günleri ben biliyorum. Hayrünnisa yengemiz, hanımımı, çocuklarımı evine davet etti, morallerini düzeltti. Zor zamanda böyle şeyler hiç unutulmaz. İyi zamanda dostlar çok, zor zamanda yanında birisini bulmak zor oluyor, kaçıyor, korkuyor. Gerekse dost da satabilir, akraba da satabilir. Allah satmıyor, Allah yardımcı oluyor. Böyle zor zamanda büyük Türkiye'nin cumhurbaşkanı, hanımı, eşimi, çocuklarımı evine davet edip çay verdi, emek harcadı. Ben kendim Bişkek'ten duydum, çok mutlu oldum. 'Böyle yengelerimiz var, böyle ağabeylerimiz var' dedim. O zaman Bişkek'te akrabalarım benimle konuşmaktan korktular ağabey. Teşekkürler yenge, teşekkürler ağabey size." 
    
Almazbek Atambayev, Türkiye'nin dostluğuna güvenini, "Biz biliyoruz, arka taraftan birisi gelse, ağabeylerimiz var; durur. Kalkanlı, kılıçlı..." sözleriyle dile getirdi. 
    
Türkiye'yi "ana vatan" olarak niteleyen Almazbek Atambayev, "Türkiye, Kırgızistan'a uzak ama her Kırgız biliyor ki Türkiye var. O bir yıldız gibi. Kırgızlar için Türkiye bir yıldız, bize yol gösteren ana vatanımız" diye konuştu. 
    
Almazbek Atambayev, konuşmasının sonunda kadehini Türkiye için kaldırdı.