"Abdullah Öcalan ile görüşülebilir"

İşadamı Cem Boyner, "Bence tüm yollar açık tutulmalı, BDP ile de görüşülmeli, İmralı ile görüşülmesine de itirazım yok" dedi

Abdullah Öcalan ile görüşülebilir
24 Mart 2011 Perşembe 09:52 tarihinde eklendi, 1.509 kez okundu.

 

Önceki gün açıklanan Anayasa çalışmasıyla gündeme oturan TÜSİAD, dün de ‘Devlet ve Birey Forumu’ adıyla devlet ve birey ilişkilerinimasaya yatıran oturumlar düzenledi.
 
TÜSİAD’ın diğer ülkelerde yaşanan demokratikleşme ve sivilleşme süreçleri oldu. Önceki gün “Özgürlük bölünmekten önemlidir” diyen CemBoyner dün de Güney Afrikalı insan hakları savunucusu ve barış süreçleri kolaylaştırıcısı avukat Brian Currin’in Bask Bölgesi, İrlanda gibi örneklerlemüzakere süreçlerini anlatmasının ardından Boyner söz aldı. Boyner,müzakere süreçlerinin şaşkınlık, görmezden gelme, inkâr, çatışma, çözümsüzlük, açıklık, tartışma ve belki çözümile neticelendiğini anlattı.
 
Boyner, Currin’e “Devletin ‘Meclis’te demokratik yollardan seçilmiş, sivil, teröre bulaşmamış temsilcileri ile açık görüşmek yerine, terör örgütünün hapisteki lideri ile gizli görüşmeyi tercih ettiği’ konuşuluyor. Böyle başka bir örnek varmı?” diye sordu. Currin ise bunun çok olağandışı ve görülmemiş olduğunu belirterek, “Bask’ta parti kapatıldı, ancak siyasi liderler ile görüşülmeye devamedildi. ETA ile de görüşüldü” dedi.
 
Boyner, Türkiye’ninmüzakere aşamalarından açıklık ve tartışma döneminde olduğunu kaydederek, bu aşamadaMeclis’teki temsilcileri yok saymayı normal bulmadığını dile getirdi. Boyner, “İmralı ile görüşme de olabilirmi?” sorusuna ise “Tarihte devletler bu tür görüşmeleri gizli ya da açık yapabiliyor. Bir itirazımyok, olabilir. Bence tümyollar açık tutulmalı” diye yanıt verdi. 
 
HENÜZ ORTAM YOK 
Currin de, barışla sonuçlanacakmüzakereler için tarafların paylaşılan ve tercih edilen bir çıkarda buluşması gerektiğini belirtti. Currin “Türkiye’de devlet güvenliğe dayalı çözümü tercih ediyor. Başbakanlık, ‘teröristler’ ile hiçbir şekilde diyalog başlatmak istemediğini ifade etti, yani henüz böyle bir ortamyok” dedi.

Habertürk