ABD'ye 4 milyar dolarlık rest

Brezilya, ABD'den 4 milyar dolar değerinde 36 savaş jeti satın alma konusunda anlaşmaya varmıştı. Ancak ABD Ulusal Güvenlik Dairesi'nin dinleme skandalı sonrasında Brezilya'nın bu alımı durdurabileceği açıklandı.

ABDye 4 milyar dolarlık rest
13 Ağustos 2013 Salı 17:56 tarihinde eklendi.
Hava kuvvetlerinde yenileme çalışmaları yapan Brezilya, ABD'den 4 milyar dolar değerinde 36 savaş jeti satın alma konusunda anlaşmaya varmıştı.
 
Brezilya'nın, ABD Ulusal Güvenlik Dairesi'nin dinleme skandalı sonrasında ABD'den askeri uçak alımını durdurabileceği açıklandı.
 
Salı günü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Brezilya ziyareti çerçevesinde devlet başkanı Dilma Rousseff ile görüşecek. Ancak Reuters'in haberine göre bu görüşme sırasında savaş uçağı anlaşması masaya yatırılmayacak.
 
Haziran ayında yaşanan ve bütçedeki harcamaları eleştiren geniş çaplı gösteriler sebebiyle Brezilya Devlet Başkanı Rousseff, savaş uçaklarının alımını ertelemişti.
 
ABD Ulusal Güvenlik Dairesi'nin dinleme skandalı sonrası uçak anlaşmasının gerçekleşmeyeceği iddia ediliyor.
 
Amerikan Boeing Co. şirketinin yanı sıra Fransız Rafale ve İsveçli Gripen firmaları da Brezilya'ya savaş jeti satmak için hazır bekliyor.
 
Brezilya hükümetine yakın bir kaynak, Brezilya'da gelecek sene seçim yapılacağını, bu yüzden 2015'e kadar savaş jeti alımının gerçekleşmesinin beklenmediğini söyledi.
 
Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi'nin, Brezilyalı yetkilileri dinleyerek enerji ve askeri konularının yanı sıra ticari sırlara da ulaşmış olabileceği düşünülüyor.
 
ABD İLİŞKİLERİ DÜZELTMEYE ÇALIŞIYOR
Ulusal Güvenlik Dairesi'nin dinlemeleri ortaya çıktıktan sonra ABD'nin Latin Amerika ülkeleriyle ilişkiler sarsılmıştı.
 
John Kerry, Latin Amerika ülkeleriyle ilişkileri düzeltmek için Brezilya öncesinde Kolombiya'yı ziyaret etti.
 
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Brezilya ve Kolombiya'yı ziyaret etmiş, Başkan Obama da Meksika ve Porto Riko'yu içeren 3 günlük bir seyahat yapmıştı.
 
Her iki gezi de ABD'nin Latin Amerika'daki politikalarının kanıtı olarak gösteriliyor.

NTV