ABD'ye rağmen İran'a gidiyor

Nükleer programı nedeniyle Batı'nın baskısıyla karşı karşıya olan İran'dan diplomatik bir atak var. Tahran, hafta sonu Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak. ABD ve İsrail'e rağmen zirveye BM Genel Sekreteri Ban da katılıyor.

ABDye rağmen İrana gidiyor
24 Ağustos 2012 Cuma 14:09 tarihinde eklendi.

 

Nükler programı nedeniyle Batı'nın baskısıyla karşı karşıya olan İran, hafta sonu 35 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını Tahran'da buluşturacak. ABD ve İsrail'in baskılarına rağmen Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'ne BM Genel Sekreteri Man Ki-mun da katılacak.
 
İran yönetimi, hafta sonunda Tahran'da başlayacak 120 üyeli Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'ni diplomatik başarıya dönüştürmeyi hedefliyor. Ancak zirveye sadece 35 civarında devlet ya da hükümet başkanının katılması bekleniyor.
 
BAN'A 'GİTME' BASKISI 
ABD ve İsrail'in zirveye katılmaması için baskı yaptığı BM Genel Sekreteri Ban için BM'den açıklama yapıldı. BM'den yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın Tahran'da uluslararası toplumun İran'a yönelik endişelerini ve beklentilerini anlatma fırsatını değerlendireceği belirtildi.
 
DEVRİM SONRASI BİR İLK 
Zirvenin bir başka dikkat çeken ismi de Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi olacak. Mursi, 1979'daki İran İslam Devrimi'nden sonra bu ülkeyi ziyaret eden ilk Mısır Cumhurbaşkanı olacak.
 
Batılı ülkelerin şüpheyle yaklaştığı zirvenin sonuç bildirgesinde İran'ın nükleer enerji hakkı olduğunu belirtmesi bekleniyor.
 
İSRAİL'E KINAMA ÇIKABİLİR 
Tahran'ın ayrıca İsrail tehditlerinin kınanmasını da bildirgeye yansıtabileceği belirtiliyor. Bazı uzmanalara göre ise, Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'ne katılacak ülkeler arasında bir görüşbirliği sağlamak zor olacak.
 
Kendilerini hiçbir bloğa katmayan Bağlantısızların, diplomasi alanındaki ağırlığı, soğuk savaşın sona ermesiyle azalmış durumda. 26 Ağustos pazar günü başlayacak zirve 31 Ağustos'ta sona erecek.

NTV