Abe, Ortadoğu yolcusu

Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin Mayıs ayında Ortadoğu turuna çıkmayı planladığı bildirildi. Nükleer santrallerini geçici olarak kapatan Japonya'nın Başbakanı Abe'nin gündeminde enerji güvenliği bulunuyor.

Abe, Ortadoğu yolcusu
09 Mart 2013 Cumartesi 09:52 tarihinde eklendi.

 

Başbakan Abe'nin Ortadoğu turunun ilk durağı Suudi Arabistan olacak. Abe, Kral Abdullah ile görüşecek. Görüşme sonrası Tokyo ile Riyad'ın ortak bir açıklama yapacağı da kaydedildi. Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkilinin yakında Riyad'a giderek ziyaret için zemin hazırlayacağı kaydedildi. Tokyo, petrolünün yüzde 30'unu Suudi Arabistan'dan ithal ediyor. Riyad yönetiminin de geniş petrol kaynaklarını korumak adına nükleer santral yapmak istediği ifade edildi. Japonya'nın bu noktada Riyad'a yardımcı olabileceği belirtildi. Başbakan Abe'nin Riyad'ın ardından Birleşik Arap Emirlikleri'ne gideceği kaydedildi. Abe, bölge turu çerçevesinde Mısır'a da uğrayacak. 
 
11 Mart 2011'de yaşanan doğal afette zarar gören Fukuşima Nükleer Santrali'nin radyasyon sızdırması üzerine Tokyo, bütün santrallerini geçici olarak kapatmıştı. Santrallerin güvenlik kontrolünden geçtikten sonra tekrar açılması bekleniyor. Ancak bu sürecin uzun süre alacağı belirtiliyor. Japonya, enerji açığını kapatmak için kendi topraklarında petrol aramaya başlarken petrol alımını da yükseltmek zorunda kaldı. Bu artış, ülkenin dış ticaret açığının artmasına yol açtı.

CİHAN