AB'li parlamenterler elini kolunu sallaya sallaya Demirtaş'a gitti

EDİRNE Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı ziyarete gelen Danimarka, Finlandiya, İsveç ve Norveçli parlamenterlerin bulunduğu heyet, izinleri olmadığı gerekçesiyle cezaevine alınmadı.

ABli parlamenterler elini kolunu sallaya sallaya Demirtaşa gitti
08 Aralık 2016 Perşembe 16:18 tarihinde eklendi.
EDİRNE Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı ziyarete gelen Danimarka, Finlandiya, İsveç ve Norveçli parlamenterlerin bulunduğu heyet, izinleri olmadığı gerekçesiyle cezaevine alınmadı. Danimarka Kızıl-Yeşil İttifak Partisi Genel Başkanı Pernille Skipper, Demirtaş ve diğer vekillerin iyi durumda olduklarından emin olmak için geldiklerini belirterek, "Avrupa Birliği'ne bu kabul edilmez durumun devam ettiği sürece müzakereleri dondurması yönünde baskı yapacağız" dedi.
 
Haklarında yürütülen terör soruşturması kapsamında tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan'ı Edirne Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'nde ziyaret etmek için ikinci Avrupalı parlamenterler heyeti cezaevine geldi. Jandarma ekiplerince cezaevine yakın bir alanda durdurulan heyet, izinleri olmadığı gerekçesiyle içeri alınmadı. 
 
Heyette, İsveç Sol Parti Başkanı Jonas Sjöstedt, İsveç Sol Parti Milletvekili Lotta Johnsson Fornarve, Danimarka Kızıl-Yeşil İttifak Partisi Genel Başkanı Pernille Skipper, Danimarka Kızıl-Yeşil Partisi Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Anne Rehder, Finlandiya Sol İttifak Parti Genel Başkanı Li Andersson, Finlandiya Sol İttifak Parti Genel Sekreteri Mia Haglund, Norveç Sosyalist Sol Parti Başkanı Audun Lysbakken ve Norveç Sosyalist Sol Parti Basın sorumlusu Siri Gjortz yer alırken, onlara HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu ile Sibel Yiğitalp eşlik etti.
 
SADECE AVUKATLAR VE HDP'Lİ VEKİLLER GÖRÜŞTÜ
 
Cezaevi önünde jandarma görevlilerince karşılanan heyet izin alamadığı için içeri alınmazken, Demirtaş'ı avukatları ve HDP milletvekilleri Kerestecioğlu ile Yiğitalp ziyaret etti. Bu sırada Avrupalı parlamenterler cezaevi önünde bekledi. 
 
ONLAR BİZİM MESLEKTAŞIMIZ
 
Avrupalı parlamenter heyetinde yer alan Danimarka Kızıl-Yeşil İttifak Parti Genel Başkanı Pernille Skipper, Edirne'ye Demirtaş'ı cezaevinde görerek iyi olduğundan emin olmak için geldiklerini söyledi. HDP'li vekillerin terör soruşturması kapsamında tutuklanmasını 'skandal' olarak nitelendiren Skipper, "Edirne'ye Demirtaş ve tutuklanmış olan diğer HDP'li vekillerle görüşmek için geldik. Onlar bizim meslektaşlarımız, dolayısıyla onların tutuklanmış olmasını demokrasiye yönelik büyük bir darbe olarak görüyoruz. Fikir ve ifade özgürlüğüne yönelik bir darbe olarak görüyoruz. Aslında onlar milyonlarca oy vermiş insanın iradesine darbe olarak görüyoruz" dedi.
 
"AB'YE BASKI YAPACAĞIZ"
 
Demirtaş'ın tutuklanmasını kendileriyle karşılaştırdığında bunun bir 'skandal' olduğunu öne süren Skipper, Avrupa Birliği'ne müzakerelerin dondurulması için baskı yapacaklarını söyledi. Skipper, "Biz durumu, kendi durumumuzla karşılaştırıyoruz. Eğer biz bir parlamento üyesi olarak kendi ülkemizde tutuklanmış olsaydık, bu bütün herkes için skandal olurdu. Buradan hareketle tutuklanmış olan HDP milletvekilleriyle dayanışma içinde olmamız gerektiğini düşünüyoruz ve bunu yapıyoruz. Sadece HDP'li vekillerle değil, onlara oy vermiş seçmenleriyle de dayanışma içerisinde olmuş oluyoruz. Bizim içeriye girmemize izin verilmemiş olmasını çok endişeyle karşılıyoruz. Aylar önce başvurmuştuk, buraya geldik ve içeri girmemize izin verilmedi. Biz Selahattin Demirtaş'ı ve diğer üyeleri görmek istiyorduk. İyi durumda olduklarından emin olmak istiyorduk, ayrıca adil şekilde yargılanacaklarından emin olmak istiyoruz. İyi muamele gördüklerinden emin olmak bizim için çok önemliydi. Ülkelerimize döndüğümüzde buradaki koşulları, hükümetlerimiz ile görüşeceğiz. Aynı zamanda Avrupa Birliği'ne bu kabul edilmez durumun devam ettiği sürece müzakereleri dondurması yönünde baskı yapacağız" ifadelerini kullandı.
 
Konsolosluklar aracılığı ile cezaevine girmek için izin istediklerini belirten Skipper, neden izin verilmediğine ilişkin soruya, "İçeri girme talebimiz 'uygun' bulunmadığı için izin verilmediğini biliyoruz. Bunun ne demek olduğunu bilemiyoruz tabi ki" dedi.
 
DEMİRTAŞ'TAN ÇABALARA DEVAM MESAJI
 
Selahattin Demirtaş ve Abdullah Zeydan ile cezaevindeki görüşmenin ardından konuşan avukatlarından Aysel Tuğluk, "Demirtaş, gelen heyete çok teşekkür etti. Çabalarına devam etmesini istediğini söyledi. Tutuklanmalarının gayri meşru olduğunu ifade ederek, içinde bulunduğu koşullarında kesinlikle hukuka ve insan haklarına aykırı olduğunu ifade etti. Bunun için heyetin bu çabalarını devam ettirme talebini de iletmemi istedi" dedi.
 
DOĞAN VE KAPLAN DA ZİYARET ETTİ
 
Ayrıca cezaevine gelen HDP İstanbul milletvekili Celal Doğan ve eski milletvekili avukat Hasip Kaplan da Selahattin Demirtaş ve Zeydan'ı ziyaret ederek bir süre görüştü. Milletvekili Doğan, Demirtaş ve Zeydan'ın sağlık durumlarının iyi olduğunu belirterek, "Her ikisini de çok sağlıklı ve moralli gördüm. Onlar dışarıdakilere moral vermeye çalışıyorlar. Şartlarını sorduğumda gayet iyi olduğunu söylediler. Yalnız en büyük problemin tek hücrelerde kalma meselesinin bir an önce çözülmesini talep ettiler" diye konuştu.
 
Ziyaret için gelen Avrupalı parlamenterler heyeti bir süre cezaevi önünde durduktan sonra ayrıldı. Jandarma ekipleri cezaevi çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.
 
 
Engin ÖZMEN- Ali Can ZERAY/EDİRNE, (DHA)