AB'nin havası standartların altında

Avrupa Birliği'nde hava kalitesinin hala Dünya Sağlık Örgütü'nün standartlarının altında olduğu, bunun da erken ölüm riskini artırdığı ve çevresel hasara yol açtığı bildirildi.

ABnin havası standartların altında
09 Kasım 2011 Çarşamba 20:41 tarihinde eklendi.

Avrupa Çevre Ajansı'nın (EEA) hazırladığı bir raporda, havayı kirleten maddelerin her yıl AB ve komşusu ülkelerde 500 bin erken ölüme yol açtığı, ayrıca, biyoçeşitliliğin kaybolmasına neden olduğu belirtildi. 
    
Raporda, havayı kirleten maddelerin tamamında seviye azalması kaydedildiği vurgulanarak, bununla birlikte bazı vakalarda havayı kirleten maddelerin yüksek yoğunlukta olduğunun belirlendiği ifade edildi. 
    
AB kent nüfusunun yüzde 95'inin DSÖ klavuzundaki alt seviyenin çok üstünde ozona maruz kaldığı bildirilen raporda, aynı gruptakilerin yüzde 80-90'ının akçiğer ve kalp damar hastalıklarının oluşmasına neden olan partiküllere aşırı derecede maruz kaldığı tespit edildi. 
    
EEA'nın yetkilisi Jacqueline McGlade, yaptığı açıklamada, Avrupa'nın hava kalitesinin genel olarak iyiye gittiğini ancak bazı hava kirleticilerinin yüksek oranlarının hala insanların sağlığını tehlikeye attığını söyledi. 
    
Rapora göre, 2020 yılında AB için havayı kirleten maddelerin insan sağlığı, ekosistem ve tarımsal açıdan maliyetinin 537 milyar avro olacağı da tahmin ediliyor. 
    
AB üyesi bazı ülkelerin birliğin hava kalitesiyle ilgili yasalarına uymadığı bildiriliyor.