Abur cubur beslenme kilo sebebi

İlk ders zillerinin çaldığı okulların açıldığı şu günlerde annelerin en büyük endişesi, çocuklarda abur cubur beslenme sonucu oluşan kilolar.

Abur cubur beslenme kilo sebebi
15 Eylül 2014 Pazartesi 12:12 tarihinde eklendi.

Obezite ile ilgili çalışmalar yapan Dr. Fevzi Özgönül konu ile ilgili bilgiler verdi. Özgönül, "Çocuk obezitesinin en büyük nedeni, düzensiz beslenmek ve yanlış zamanda yemek yemek." dedi. Dr. Özgönül, "Çocukların büyüme ve gelişmelerini sağlayan hormonlar, akşam saat 24-02 arasında salgılanıyor ve bu işlem o saatlerde oluyor. Vücudun büyüme ve gelişme için gerekli olan protein ve yağlara da bu saat diliminde ihtiyaç var. Protein ve yağların sindirilip kullanılabilir hale gelmesi için, yaklaşık 10 saatlik bir zamana ihtiyaç duyulur. Dolayısı ile ancak sabah ve öğlen öğünlerinde yenilen protein ve yağlar büyüme ve gelişme işleminde kullanılır." diye konuştu.

Düzenli beslenmenin önemine değinen Dr. Fevzi Özgönül, "Sabah kahvaltı etmeden okula gönderdiğimiz çocuklarımız, öğle saatlerini de tost veya ekmek arası gibi besleyici değeri olmayan gıdalar ile geçiştirirlerse, akşam eve kurt gibi aç gelirler. Yemek gecikirse, karınlarını abur cubur ile doldurup yemek yemek istemezler." ifadelerini kullandı.

Dr. Fevzi Özgönül, okula giden çocukları abur cuburdan uzaklaştıracak önerileri şöyle sıraladı: "Sabah erken kalkıp kahvaltı etmelerini istiyorsanız akşam erken yatırmaya çalışın. Yatmıyorlarsa her ne olursa olsun erken kaldırın ki, ertesi akşam uykuları gelip erken yatmaya başlasınlar. Sabah aç kalkmalarını istiyorsanız o gece sakın meyve yedirmeyin, akşam yatarken süt veya ayran içirmeye çalışın. Sabah kahvaltı etmeleri için bir gece önce çok aç olsalar bile, çok fazla yemek yedirmemeye çalışın gece pişmiş sebze veya çorba türü yiyecekleri seçin. İlk akşam tüm abur cuburları ortadan kaldırın, yemeği de iyice acıkmalarını bekleyerek önce çorbadan başlamak üzere pişmiş sebze veya etli bir yemeği sadece açlıkları gitsin diye verin. Sakın meyve yedirmeyin. Sabah mutlaka kahvaltı yaptırın. Kahvaltıda çiğ badem, ceviz veya fındıktan birisinin veya hepsinin birden az da olsa yemesini sağlayın. Kahvaltı, peynir çeşitleri, yeşillik domates, yumurta olan klasik bir kahvaltı gibi olsun, sadece tost veya mısır gevreği, süt gibi basit bir kahvaltı olmasın. Okulda ne yediğini sorgulayın. Besleyici bir yemek bulamıyorsa ona sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayın, tavuk haşlayın bunu marul içerisinde kaşar peyniri çubukları ile rulo yaparak çocuğunuzun yanına verin. Mümkünse kuru köfte, haşlanmış yumurta, parmak patates gibi piknik menülerinden hazırlayın veya tavuk kızartın ve salata ile sezar salata şeklinde çocuğunuza menüler hazırlayın, salata ve ton balığı da bir alternatif olabilir. Yanına küçük bir poşette mutlaka çiğ badem, ceviz veya fındık koyun ve öğünde bunu yemesini tavsiye edin yanına küçük bir yoğurt, ayran veya peynir de verebilirsiniz. Akşam eve döndüğünde onu bekleyen bir yemek olmasını sağlayın böylece abur cubur yerine yemek yemiş ve açlığını, yemek ile gidermiş olur. Unutmayın çocuklar aç olduklarında yemeği beklemezler, en kolay ulaşabilecekleri yiyeceklere yönelirler. Bu çok kolay ulaştıkları yiyecekler onların sadece tok hissetmelerini sağlar ama beslemez." 


CİHAN