Aç çocuklar yollarda ölüyor

Afrika'da Somali'den Etiyopya, Kenya ve Cibuti'ye kadar olan bölgede son 10n yılın en ağır kuraklıklığı ve kıtlığı yaşanıyor

Aç çocuklar yollarda ölüyor
26 Temmuz 2011 Salı 11:50 tarihinde eklendi, 4.863 kez okundu.

 

Kıtlığın pençesindeki Afrika'nın doğusundaki acil gıda merkezlerine ulaşmaya çalışırken de annelerin ölen ya da hayatını kaybetmek üzere olan çocuklarını yol kenarlarına terk etmek zorunda kaldığı bildiriliyor. 
 
BM'ye bağlı Dünya Gıda Programı'nın (WFP) yöneticisi Josette Speeran, Roma'da düzenlediği basın toplantısında, doğal felaket ve bölgesel çatışmaların 12 milyonu aşkın kişiyi etkileyen ölümcül bir ortam yarattığını belirtti.
 
Gıda dağıtımı yapılan yerlerin tamamının aşırı kalabalık olduğunu gördüklerini anlatan Speeran, "Gıda yardımı malzemelerimiz yeterli değil, biz de hayat kurtarıcı malzemeleri daha çok havadan dağıtıyoruz" dedi.
 
Speeran, dağıtım merkezlerine ulaşamayacak kadar bitkin düşenler nedeniyle gıda yardımlarının, bazıları "ölüm yollarına" dönüşen yollarda bulunmasını istediklerini belirterek, annelerin artık çok zayıf düşmüş ya da yolda ölmüş çocuklarını yol kenarına terk etmek zorunda kaldığını anlattı.
 
Kenya'da Dadaab'daki 90 bin kişi için hazırlanmış bir kampın şu an 400 bin kişiye yetişmeye çalıştığını belirten Speeran, acil yardım için 360 bin dolara daha ihtiyaç olduğunu vurguladı.
 
İngiliz yardım vakfı Oxfam, Afrika'da Somali'den Etiyopya, Kenya ve Cibuti'ye kadar olan bölgedeki son on yılın en ağır kuraklık ve kıtlığının üstesinden gelebilmek için toplam 1 milyar dolara daha ihtiyaç olduğunu kaydetmişti. 
 
Afrika Boynuzu bölgesinden yayılan insani felaketin durdurulması için acil olarak harekete geçilmesi uyarılarıyla birlikte bu insanlara yardım ile yeniden çiftçilik, balıkçılık ve hayvancılıkla geçinmelerine destek için hala bir şans olduğu belirtiliyor. 
 
Dünya çapında bütün hükümetler ile BM de bölgedeki ağır kuraklığa ağır yanıt vermekle eleştirilirken, bir yandan da çatışmalar yüzünden büyük bölümü Somali'nin güneyinde olmak üzere yardımların ulaştırılmasında ciddi sıkıntı yaşandığı kaydediliyor.
 
BM, Somali'nin iki bölgesini kıtlık ve açlık bölgesi ilan etmiş, kıtlığın çok daha uzaklara yayılabileceği uyarısında bulunmuştu. Dünya Gıda Programı da Somali'de dinci militanların kontrolündeki bölgelerde ulaşamadıkları 2 milyonu aşkın kişinin açlığın pençesinde olduğunu bildirmişti.