AC Milan-FC Inter derbisine doğru

İtalya Birinci Futbol Ligi'nin (Serie A) 18. haftasında karşı karşıya gelecek ezeli rakipler AC Milan ile FC Inter arasındaki mücadelelerde, AC Milan'ın galibiyet sayısındaki üstünlüğü göze çarpıyor.

AC Milan-FC Inter derbisine doğru
14 Ocak 2012 Cumartesi 14:49 tarihinde eklendi.

Ezeli rakiplerin bugüne kadar birbirleriyle oynadıkları maçlarda AC Milan, ezeli rakibine galibiyet sayılarında 15 maç fark atmış durumda. Derbide şu ana kadar yapılan 277 karşılaşmada AC Milan 110, FC Inter ise 95 galibiyet aldı. İki takım 72 maçta da birbirlerine üstünlük kuramadı.
    
Genel istatistiklerde AC Milan'ın üstünlüğünün aksine lig karşılaşmalarında ise FC Inter, galibiyet sayılarında ezeli rakibinin önünde. Mavi-siyahlı takım, 176 lig mücadelesinde 64 kez AC Milan'ı yenmeyi başarırken, 60 kez de sahadan boynu bükük ayrıldı. İki ekibin 52 lig müsabakası ise beraberlikle tamamlandı.
    
-AC Milan daha golcü-
    
İki takımın derbilerde attığı gol sayısında da üstünlük AC Milan'da. Kırmızı-siyahlılar 441 kez ezeli rakiplerinin filelerini havalandırırken, mavi-siyahlılar ise 409 golle karşılık verdi.
    
İki takım arasında oynanan maçlarda atılan en erken gol ise FC Inter'den. Mavi-siyalılarda 24 Şubat 1963'te oynanan ve 1-1 biten derbinin henüz 13. saniyesinde Sandro Mazzola'nın attığı gol, derbinin en erken golü olma özelliğini taşıyor.
    
AC Milan adına atılan en erken gol ise 26 Mart 1961'de oynanan ve 2-1 kırmızı-siyahlıların galibiyetiyle sonuçlanan derbide, 15. saniyede Jose Altafani'den geldi.
    
"En"ler-
    
Milano derbisinin en golcü oyuncusu 19 golü bulunan efsane isim Giuseppe Meazza. FC Inter'in unutulmazları arasında yer alan ve iki takımın maçlarını oynadığı stada ismi de verilen Meazza, o dönem ki adıyla Ambrosiana Inter ile AC Milan ağlarına 18 gol atarken, 1 gol de AC Milan formasıyla FC Inter ağlarına gönderdi.
    
Derbide en çok forma giyen oyuncu ise AC Milan'ın efsanevi "3" numarası Paolo Maldini. 56 kez derbide forma giyerek, bu alanda ulaşılması güç bir rekoru elinde bulunduran Maldini, FC Inter'e karşı 42 lig müsabakası, 4 UEFA Şampiyonlar Ligi, 2 hazırlık maçı ve 1 de Berlusconi Kupası mücadelelerinde yer aldı. Kırmızı-siyalı ekipte ezeli rakibe karşı en çok forma giyen Maldini'yi, 42'şer maçla Alessandro Costacurta ve Gianni Rivera takip ediyor.
    
FC Inter'de ise AC Milan'a karşı en çok forma giyen oyuncu 44 kezle Giuseppe Bergomi olurken, Bergomi'yi 43 kezle emektar kaptan Javier Zannetti takip ediyor.
    
 -Son 6 maç-
    
Ezeli rakipler arasında oynanan 1'i İtalya Süper Kupası, 5'i lig mücadelesi olmak üzere 6 maçta, taraflar arasında 3-3'lük eşitlik var. Yarın mücadelede evsahibi konumunda olduğu için daha fazla taraftarı olacak olan AC Milan son 3 maçı kazanan taraf olmayı başardı. Maçlar şöyle:
    
     15.02.2009: FC Inter-AC Milan: 2-1 (Lig müsabakası)
     29.08.2009: AC Milan-FC Inter: 0-4 (Lig müsabakası)
     24.01.2010: FC Inter-AC Milan: 2-0 (Lig müsabakası)
     14.11.2010: FC Inter-AC Milan: 0-1 (Lig müsabakası)
     02.04.2011: AC Milan-FC Inter: 3-0 (Lig müsabakası)
     06.08.2011: AC Milan-FC Inter: 2-1 (İtalya Süper Kupa finali)
    
-Son durum-
    
 İki takım, yarınki derbi öncesi hafta boyuncu İngiltere'nin Manchester City takımından ayrılması gündemde olan Arjantinli golcü Carlos Tevez için karşı karşıya geldi. Her iki kulübün de kadrosuna katmak istediği yıldız oyuncu, düne kadar AC Milan'a çok yaklaşsa da kırmızı-siyahlılarda ayrılacağı konuşulan, ancak ayrılmayacağını açıklayan Brezilyalı Alexandre Pato yüzünden yattı. Transferde derbi çekişmesinin yaşanmasına neden olan Tevez için AC Milan'ın aradan çekilmesiyle FC Inter'in şansının arttığı yorumları yapılıyor.
    
Ligin 18. haftasında yarın oynanacak dev mücadele öncesinde son şampiyon AC Milan, 17 maçta aldığı 11 galibiyet, 4 beraberlik, 2 yenilgiyle topladığı 37 puanla ligin zirvesinde yer alıyor.
    
Sezona oldukça kötü bir başlangıç yapan, ancak son haftalarda aldığı galibiyetlerle tırmanışa geçen FC Inter ise aldığı 9 galibiyet, 2 beraberlik ve 6 mağlubiyetle topladığı 29 puanla 5. sırada bulunuyor. Mavi-siyahlı takımın, zirveye yaklaşabilmesi için ezeli rakibini yenmesi şart.
    
Serie A'da yeni yılın ilk derbisi yarın TSİ 21.45'te başlayacak.