Açık bariyer kazasına para cezası

İzmir'in Kahramanlar Semti’nde dört yıl önce, bariyerleri kapatılmadığı için Alsancak-Cumaovası arasında deneme seferi yapan trenin, hemzemin geçitte, kullandığı minibüsüne çarpmasıyla yaralanan İsmet Göktaş, TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne karşı açtığı tazimat davasını kazandı. İdare Mahkemesi, Göktaş'a 15 bin lira ödenmesine hükmetti.

Açık bariyer kazasına para cezası
29 Temmuz 2014 Salı 11:07 tarihinde eklendi.
Makinistliğini Ramazan Uğur ve Uğur Gümüş’ün yaptığı TCDD’ye ait tren, dört yıl önce, Kahramanlar 1517 sokak girişindeki hemzemin geçitten karşıya geçmeye çalışan İsmet Göktaş yönetimindeki minibüse çarptı. Kazada Göktaş yaralandı. Kazanın ardından, hemzemin geçitte bariyer kapatmakla görevli Cengiz Özbekler’e, tren gelirken tuvalete gittiğinden bariyerleri kapatmakta gecikmesi, makinistler Ramazan Uğur ile Uğur Gümüş'e ise hemzemin geçide yaklaşırken hız kontrolü yapmayarak kazaya sebebiyet verdikleri gerekçesiyle, 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı. Bu dava sürerken, Göktaş'ın avukatı Hakan Ağcakanat, TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne karşı 50 bin lira manevi tazminat istemiyle, İzmir 5'inci İdare Mahkemesi'nde dava açtı.
 
İzmir 5'inci Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki ceza davasının son duruşmasına tutuksuz yargılanan Cengiz Özbekler ile kazada yaralanan İsmet Göktaş'ın avukatı Hakan Ağcakanat katıldı. Davanın diğer tutuksuz sanıkları Ramazan Uğur ile Uğur Gümüş ise gelmedi. Sanık Cengiz Özbekler savunmasında, "Hemzemin geçit görevlisi olarak çalışıyorum. Kaza yapan tren belirtilen saat dışında geldi. İhtiyaç için tuvaletteydim. O sırada, trenin düdüğünü duydum. Bariyerleri kapatmaya yetişemedim" dedi. Hakim Ali Yücer duruşmada, İstanbul Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi'nden gelen raporu okudu. Raporda, bariyer görevlisi Cengiz Özbekler'in 'tali', minibüs sürücüsü İsmet Göktaş'ın 'asli', TCDD Genel Müdürlüğü'nün ise çok büyük oranda tali hizmet kusurlusu olduğunun, diğer iki sanığın ise kusursuz olduklarının belirtildiğini kaydetti. Hakim davayı sonuçlandırıp, Cengiz Özbekler'i 3 ay 22 gün hapis cezasına çarptırdı, ardından cezasını erteledi. Diğer iki sanığın beraatine karar verdi. 
 
Avukat Hakan Ağacakanat, İzmir 5'inci İdare Mahkemesi'ne verdiği dava dilekçesinde, müvekkili İsmet Göktaş'ın trenin çarpması sonucu yaralandığını ve eskisi gibi çalışamayacağı, ailesine bakacak kimsenin olmaması gibi düşüncelerin getirdiği sıkıntı ve endişe nedeniyle oluşan manevi zararların karşılanması istemiyle, TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne karşı açtığı 50 bin liralık tazminat davası da ceza davasından sonra sonuçlandı. İzmir 5'irci İdare Mahkemesi'nde görülen tazminat davasında, davacı İsmet Göktaş'ın "İnmekte olan bariyerlere rağmen geçmeye teşebbüs ederek tedbirsiz ve dikkatsiz davrandığına, olayın meydana gelmesinde katkıda bulunduğu ve olayda kusurlu olduğuna, hemzemin geçidin işletmesinden sorumlu TCDD Genel Müdürlüğü'nün, trenlerin geçişlerini kontrol etmek üzere sadece bekçinin trenin sesini duymasına güvenmemesi, bir telefon bağlantısı ile durumu emniyete alması gerektiğine, kurumun böyle yapmayarak tedbirsiz ve dikkatsiz davrandığına, olayın meydana gelmesinde katkıda bulunduğuna, hizmet kusurunun olduğuna değinerek, TCDD Genel Müdürlüğü'nün çok büyük oranda tali hizmet kusuru bulunduğuna karar verdi. Bu nedenle TCDD'nin davacı İsmet Göktaş'a 15 bin lira tazminat ödenmesini hükmedildi. İsmet Göktaş'ın avukatı Ağcakanat ise mahkemenin verdiği tazminatı az bulduklarını belirtip, Bölge İdare Mahkemesi'ne temyiz başvurusunda bulunduklarını belirtti.