Açık hatlar iptal edilecek

BTK, vatandaşların bilgileri ve rızası dışında kimlik bilgilerinin kullanılması ve suistimali suretiyle adlarına açılan ve satışa sunulan GSM hatlarının (açık hatların) ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalara hız verildiğini açıkladı.

Açık hatlar iptal edilecek
12 Nisan 2013 Cuma 12:33 tarihinde eklendi.

 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), vatandaşların bilgileri ve rızası dışında kimlik bilgilerinin kullanılması ve suistimali suretiyle adlarına açılan ve satışa sunulan GSM hatlarının (açık hatların) ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalara hız verildiğini açıkladı. Artan telefon dolandırıcılığı sonrası vatandaşlar, kullandıkları hatları üzerine almaya başladı. Mart ayı itibariyle 236 bin 420 abone, kullandığı GSM hattını üzerine kaydettirdi.
 
Son zamanlarda kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtarak vatandaşları mağdur eden telefon dolandırıcıları, sahte kimliklerle aldıkları hatları kullanıyor. BTK, sahte kimliklerle alınan telefon hatlarının iptal edilmesine yönelik bir çalışma başlattı. Abonelerin, adlarına kayıtlı GSM hatlarını sorgulamalarını sağlamak amacıyla BTK ve GSM işletmecilerinin işbirliği ile hayata geçirilen bir uygulama ile GSM aboneleri için TC kimlik numaraları ve GSM numaralarını kullanarak, üzerlerine kayıtlı bulunan aktif GSM hatlarını 'https://hat-sorgulama.btk.gov.tr/' internet sayfası üzerinde görüntüleme imkânı getirildi. Böylece, Mobil Hat Sorgulama Sayfası üzerinden, üzerlerine kayıtlı bulunan aktif GSM hatlarını öğrenen vatandaşlara, varsa, bilgileri veya rızaları haricinde açılan hatları ilgili operatörle irtibata geçerek kapatma imkânı sağlanıyor.
 
KULLANDIĞI HATTI ÜZERİNE ALAN ABONE SAYISI 236 BİNE ULAŞTI
 
BTK'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, bir kişi adına aynı mobil telefon işletmecisi tarafından açılabilecek 'ön ödemeli bireysel hat' (kontörlü hat) sayısının Türk vatandaşları için on beş, yabancı uyruklular için üç adet ile sınırlandırıldığı hatırlatıldı. Abonelik tesis etmeye yetkili bir bayi tarafından aynı ay içinde bir kişi adına açılabilecek 'ön ödemeli bireysel hat' sayısının ise dört adet ile sınırlandırıldığının vurgulandığı açıklamada, mobil telefon hizmetlerinde yeni açılan ön ödemeli bireysel hatta, hattın aktivasyonunu müteakip bir sefere mahsus olmak üzere, bu hattın kimin üzerine kayıtlı olduğuna dair ücretsiz bilgi mesajının, 2009 yılı itibariyle gönderilmeye başlanıldığı kaydedildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
 
"Hayata geçirilen bir düzenleme ise abonelik işlemlerini gerçekleştiren bayi çalışanlarına ait ad, soyad ve T.C kimlik numarası bilgilerinin işlem yaptıkları abonelik sözleşmesi üzerinde yer alması uygulaması olup, bu durumda suistimali gerçekleştiren şahsın tespitinin kolay bir şekilde yapılması hedeflendi. Kurumumuz tarafından yürürlüğe konulan 'Aboneliğin Güncelleştirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar' başlıklı düzenleme ile mobil hatların mevcut kullanıcıları adına kaydettirilmesinin sağlanması hedeflendi. Bu amaçla, mobil telefon hizmetlerini, kendi adlarına abonelik sözleşmesi olmaksızın kullananların, kullandıkları hatları kendi üzerlerine kaydettirmek amacıyla abonelik işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve bu yöntem ile abonelik kayıtlarının güncelleştirilmesine imkân tanındı. 8 Mart 2013'ten itibariyle kullandıkları hatları üzerine alan tüketici sayısı 236 bin 420 seviyesine ulaşmıştır."

CİHAN