Açıkta alkol yasağı yargıya gitti

Isparta Valiliği'nin açık alanlarda alkol kullanılmasını yasaklayan genelgenin yayınlanmasının ardından Isparta Barosu avukatlarından Mustafa Ecevit Eryılmaz yürütmenin durdurulması talebiyle idare mahkemesine başvurdu.

05 Nisan 2013 Cuma 21:56 tarihinde eklendi.

 

Isparta Valiliği 7 Mart 2013 tarihinde yayınladığı genelgeyle açık alanlarda ve araçlarda alkol alınmasını yasakladı. Tartışmalara yol açan yasağın ardından Isparta Barosu avukatlarından Mustafa Ecevit Eryılmaz, avukatı Mehmet Yalçın aracılığıyla yürütmenin durdurulması talebiyle Isparta İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Avukat Mehmet Yalçın, idare mahkemesine verdiği dilekçede, Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla uygulamanın iptalini talep etti. İdare mahkemesi başvuruyu kabul etti.
 
Avukat Mehmet Yalçın yaptığı açıklamada, basın yoluyla öğrendiği valiliğin bu genelgesinin Anayasa’nın 13’üncü maddesindeki 'hak ve özgürlüklere ilişkin düzenlemeye' açık bir şekilde aykırı olduğunu söyledi.

Anayasa’nın ilgili maddesinin, temel hak ve özgürlüklere karşı yapılan her türlü saldırıyı men ettiğine işaret eden Yalçın, bu kararın temel hak ve özgürlüklere karşı olduğunu düşündüğü için dava açtığını belirtti. Afyonkarahisar'da da benzer bir konuda dava açıldığını kaydeden Yalçın, "Valilik kararında, başka kanunlarla düzenlenmiş cezai müeyyideler yeniden düzenlenmiştir.

Valilik kararıyla düzenlenmiş bir hükmün yeniden valilik kararıyla düzenlenmesi anlamsızdır. Ama asıl gerekçe Anayasa’ya aykırı olmasıdır. Zaten Afyonkarahisar’da mahkeme bu yönüyle iptal kararı verdi. Bundan sonraki süreçte mahkeme öncelikle yürütmeyi durdurma kararını ele alacaktır. Belki idareye savunma hakkı da verebilir. O konuda takdir mahkemenindir” dedi.
 
İŞTE O GENELGE
 
Isparta İl Sınırları İçinde Açıkta Alkol Almanın Engellenmesine Dair 7 Mart 2013 tarihinde yayınlanan genelgede şu ifadeler yer alıyor:

'İl sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kamu esenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi ve işlenen suçların aydınlatılması amacına yönelik kamunun istifadesine açık park, bahçe ve üzerinde tesis bulunmayan açık alanlarda, belediye sınırları içerisinde, meskun mahallerde, karayollarında, umuma mahsus yerlerde veya umumun istifadesine sunulan piknik ve ören yeri gibi alanlarda, gar, otogar, meydan, cadde, sokak, tarihi ve kültürel mekanlar, ibadethane ile terk edilen ve kullanılmayan yapılar, inşaatlar, banka ATM’leri, köprü altları, mezarlıklar, gezinti yerleri ile park halinde olduğuna bakılmaksızın her türlü aracın içinde alkol içilmesi yasaklanmıştı. Genelgede yasağa uymayanlar hakkında Kabahatler Kanunu’nun 32'nci maddesine göre para cezası uygulanacaktır.'

DHA