Açlık grevindeki maden işçileri 9'uncu gününde

ZONGULDAK'ta maden işçiler inin maaşlarını alamadıkları için başlattığı ocaktan çıkmama eylemi ve açlık grevi 9'uncu gününe girdi. Eylemi sürdüren 25 işçi, çıkışa 20 metre uzaklıktaki ocak ağzını göçerterek girişin bir kısmını kapattı.

Açlık grevindeki maden işçileri 9uncu gününde
27 Mayıs 2016 Cuma 20:53 tarihinde eklendi, 1.132 kez okundu.
Kilimli İlçesi Gelik Beldesi'nde geçen 4 Nisan'da maaşlarını alamadıkları için iş bırakan Deka Madenclik A.Ş. ve bu şirkete bağlı Balçın Madencilik'te çalışan 245 maden işçisi, şirketlere 'Paralel Devlet Yapılanması' soruşturması kapsamında kayyum atanması üzerine ücretlerin yatırılması için eylemler yapmaya başladı. Balçın Madencilik'te çalışan 85 işçi, seslerini duyurabilmek için 18 Mayıs'ta çalıştıkları kömür ocağına girerek dışarı çıkmama eylemi başlattı. İşçilerin eylemi bir gün sonra açlık grevine dönüştü. Geçen 9 günde 60 işçi sağlık sorunları nedeniyle eylemi bırakırken 25 işçi eylemini sürdürüyor. Eylemi bırakan işçilerin sağlık durumunun ise iyi olduğu öğrenildi. Aileler ve diğer işçiler de kömür ocağına 50 metre uzaklıkta polis barikatı önünde bekleyişini sürdürüyor.
 
ÇIKIŞA 20 METRE KALA GÖÇÜK OLUŞTURDULAR
 
Eylemi sürdüren işçiler, dün akşam saatlerinde maden ocağının ağzında çıkışa 20 metre kala göçük oluşturdu. Tavandaki tahkimatı bozan işçiler, düşen taş parçalarıyla barikat yaptı. İşçiler, havalandırma ve acil durumlar için oluşturdukları delikten dışarıyla irtibat sağlayabiliyorlar. Gece rahatsızlanan maden işçisi Emin Gökçe, arkadaşları tarafından ocaktan çıkarıldı. Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Gökçe'nin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.
 
İşçilerden 19 yıllık maden işçisi 38 yaşındaki Hüseyin Cindi, tüm alacakları ile kıdem tazminatları ödene kadar eylemi sürdüreceklerini ve devletin kendilerine iş vermesini istedi. Maden ocağında işçilerin yaptığı göçüğün tehlikeli olduğunu söyleyen Cindi, şöyle konuştu:
 
"Ocağın 20 metre girişinde eylem yapan işçiler göçük oluşturmuşlar. Gittikçe toprak çeker. Belki bir dakika sonra belki 1 ay sonra tamamen göçer orası. TTK'nın 4-5 kişiden oluşan tahlisiye ekibi vardı. Bu olunca ekiplerini çoğalttılar. Açık bırakılan yer her an kapanabilir. Bir risk oluşturuyor. Biz ocak ağzına gidemediğimiz için net bilgi alamıyoruz. Eğer orası kapanırsa orada rahatsızlanan işçiyi acil şekilde dışarı çıkarma şansları yok. Arkadaşlarımız uzun zamandır içeride. Bunu dışarıya tepki olarak yapmış olabilirler. Yer altının psikolojisi çok farklı. Yer altında metan karbon gibi gazlar olduğundan belirli bir müddet sonra insanın şuuru düşüncesi değişiyor. Onların şu anda psikolojisini bilmek mümkün değil. Haklarımızı alana kadar devam edeceğiz."
 
VALİLİĞİN 'MAAŞLAR YATACAK' AÇIKLAMASI
 
Valilik dün yaptığı ilk açıklamada eylem yapan işçiler haricinde diğer işçilere kayyum tarafından maaşların ödenmeye başlanacağını duyurmuştu. Akşam saatlerinde yapılan yeni bir açıklamada ise maden ocağındaki işçilerin eylemlerini sonlandırmaları halinde onlarında alacaklarının ödeneceği belirtildi. Ayrıca bugün yapılan bir açıklamada yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle Zonguldak Valiliği Merkez ve İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından işçilere biner lira yardım yapılacağı açıklandı.
 
İşçi temsilcisi Cemal Akın, valiliğinin yaptığı açıklamanın taleplerini karşılamadığını söyledi. Arkadaşlarının tüm talepleri yerine gelene kadar eylemi sürdürmeye kararlı olduklarını ifade eden Akın, "Bize gelen bilgide arkadaşlar eylemi sürdürmekte kararlı. Valilik ne kadar ücret yatıracak bilemiyoruz. Hesaplara yatacakmış. Arkadaşlar tüm taleplerini istiyor. Biz burada mağdur edildik. İşçiyi bu duruma düşürenler utansın. Mağduriyetimiz o yatan ücretlerle giderilemiyor." dedi.
 
İL EMNİYET MÜDÜRÜ, MADENCİLERLE GÖRÜŞTÜ
 
Zonguldak İl Emniyet Müdürü Osman Ak, maden ocağına girerek işçilerle görüştü. Eylemi sonlandırmalarını istediği işçiler, talepleri yerine gelene kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledikleri öğrenildi. Maden işçilerini ziyaret etmek için gelen Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Hasan Kütük ve basın mensupları, ailelerin beklediği alana 300 metre uzaklıkta polis engeliyle karşılaştı. Bunun üzerine işçiler, polisin engellediği basın mensupları ve sendika temsilcilerini içeri sokmak istedi. Bu sırada polis ile işçiler arasında arbede çıktı. Polis, ardından grubun geçişine izin vermek zorunda kaldı. İşçiler slogan atarak maden ocağı önünde bekleyen ailelerin yanına gitti. Aileler ve işçiler ile polisler arasında zaman zaman tartışmalar çıktı. Polis çevik kuvvet ve toma ile güvenlik önlemlerini arttırdı.
 
İŞÇİLER KAYYUMUN TEKLİFİNİ KABUL ETMEDİ
 
Akşam saatlerinde ise kayyum heyeti maden ocağı önüne geldi. Kayyum heyetinde yer alan muhasebeci Polat Sezgün, dışardaki işçiler ve ailelerin yanına gitti. Sezgün, maden ocağında eylem yapan işçilere maaşlarının bir kısmını ödemek istediklerini ilettiklerini ancak kabul etmediklerini söyledi.
 
İşçilere Zonguldak Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve satılan kömürden gelen avans ile bir miktar ödeme yapılacağını aktaran Sezgün, tepkiyle karşılandı. Sezgün, "Alacağı olan arkadaşlar sizi bekliyoruz. Bu asla sadaka olarak telaffuz edilemez. Bunlar sizin alın teriniz. Talepleriniz ücretlerin ödenmesi konusundaydı. mağduriyetinizi gidermek üzere buradayız. 750 lira sosyal yardımlaşma vakfından 1000 lira da maaşlarınıza mahsuben şimdilik. Sonra da kömürü teslim ettikten sonra geride kalan paranızın bir kısmını daha ödeyeceğiz." dedi.
 
KAYYUMU YUHADILAR
 
İşçiler ve aileler ise kayyum Sezgün’ün açıklamasına sert tepki gösterdi. Taleplerinin tamamını alana kadar eylemin süreceğini ifade eden işçiler adına konuşan bir madenci, “Sadaka istemiyoruz. Bir Allah’ın kulu bir kuruş para alamaz. Bu zamana kadar neredeydiniz. Verdiğiniz parayı kabul etmiyoruz." dediler. Yuhalanan kayyum heyeti polis eşliğinde maden ocağının önüne geri döndü.
 
İşçi temsilcisi Cemal Akın, mücadelelerini devam ettireceklerini ifade ederek, "Biz sonuna kadar hakkımızı arayacağız. Bize bugün elden 1000-2000 arası maaşın bir kısmı artı sosyal yardım olarak maddi para verileceğini öğrendik. Arkadaşlarımız dışarı çıkmadan bu sorun çözülmeden biz bu parayı da kabul etmiyoruz." dedi.
 
İşçilerden Mustafa Kuru’nun annesi Emine Kuru da kayyum heyetine tepki göstererek işçilerin yanında olduklarını söyledi. Aileler ve işçiler maden ocağı önünde bekleyişini sürdürüyor.