Adalet sarayları boşaldı

Türkiye’nin dört bir tarafından terör kınandı. Hukukçular adliyelerde basın açıklamalarıyla şehit savcı için saygı duruşunda bulundu.

Adalet sarayları boşaldı
01 Nisan 2015 Çarşamba 14:58 tarihinde eklendi.
Türkiye’nin dört bir tarafından terör kınandı. Hukukçular adliyelerde basın açıklamalarıyla şehit savcı için saygı duruşunda bulundu.
 
İZMİR ADLİYESİ’NDE DE TERÖR LANETLENDİ
ŞEHİT SAVCIYA SAYGI DURUŞU
 
İSTANBUL Çağlayan Adalet Sarayı'nda Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın, teröristlerce şehit edilmesi, İzmir Adliyesi'nde de kınandı. Kiraz'ın meslektaşları, saygı duruşunda bulunup, teröre tepkilerini gösterdi. Dün Çağlayan Adliyesi'nde yaşanan olayda, teröristlerce odasında rehin alınan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz, 6 saat süren pazarlıkların ardından, silahla vurulmuş, ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede şehit olmuştu. Yargı dünyasını yasa boğan saldırının ardından, İstanbul'da tören olduğu saatlerde, İzmir Adliyesi'nde de yargı mensupları, meslektaşlarını unutmadı. 
Adliye protokol girişinin önünde hakimler, savcılar, adliye çalışanlarının yanı sıra avukatlarda toplandı. Şehit savcı için bir dakikalık saygı duruşunun ardından Bölge Adliyeleri Başkanı Celal Kocabaş, Adalet Komisyonu Başkanı İbrahim Korkmaz ve Cumhuriyet Başsavcı vekili Emin Atik, birer konuşma yapıp saldırıyı kınadı. 
 
ADLİYEDE DE ÖNLEMLERE ARTTIRILDI
 
Bu arada, terör saldırısı sonrasında, İzmir Adliyesi'ndeki polis önlemleri de arttırıldı. Adliye girişinde avukatların kimliklerine bakıldı. Vatandaş girişinde de, x ray cihazının yanı sıra üst aramalarını da bizzat polisler, yaptı. Güvenlik önlemlerinin, yapılacak yeni bir düzenlemeyle yeniden ele alınacağı da öğrenildi. 
 
YAZILI AÇIKLAMA
 
İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan da yazılı açıklamayla saldırıyı kınadı. Özcan, "Hepimizi üzen bu olay kadar vahim olan bir başka husus da olayın hemen akabinde devleti yönetenlerce mesleğimizi ve meslektaşlarımızı hedef alan açıklamalarıdır. Aslında bu açıklamalar; bu terör eylemine karışmış hiçbir avukat olmadığı halde, avukat cübbesi giydiği iddia edilen bir takım kişiler nedeniyle tüm avukatları hedef almakta, önceden beri planlanan iç güvenlik yasası meşrulaştırılmaya çalışılmakta ve bu yasaya en büyük tepkiyi gösteren biz avukatlar ve barolar itibarsızlaştırılmak istenmektedir. Bu olayın hiç bir yerinde avukat yoktur. Bu olay ne yazık ki Devletin kendi güvenlik zafiyetinden kaynaklanmıştır. Adliyeler ölümlerin gerçekleştiği değil adaletin dağıtılması gereken yerlerdir. Hiçbir terör eyleminin haklı gerekçesi olamaz. Berkin'in ve diğerlerinin ölümünden sonra nasıl 'Dünyanın her yerinde katile katil denir' dediysek bugün de 'Dünyanın her yerinde teröriste terörist denir' diyoruz. Yapılan bu vahim saldırıyı İzmir Barosu olarak lanetliyor, yargıya, mesleğimize ve meslektaşlarımıza karşı yapılan her türlü saldırıyı da kınıyoruz" dedi.
 
 
TERÖRÜ KINIYORUM
 
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal Twitter'da Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda yaşanan rehine krizinde Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit olmasının ardından açıklamada bulundu.
Tanal, "Terörü kınıyorum. Görevin başında şehit olan Savcı M.S.Kiraz'a Allah'tan Rahmet Diliyorum. Aileye, dostlarına, Yargı Camiasına sabır diliyorum" dedi.
 
 
FETHİYE ADLİYESİ'NDE SAVCI KİRAZ'IN ŞEHİT EDİLMESİ KINANDI
 
MUĞLA'nın Fethiye Adliyesi'nde görev yapan hakim, savcı ve avukatlar, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesini kınadı.
 
Polisin güvenlik önlemleri aldığı adliye binası önünde yapılan basın açıklamasına aynı zamanda avukat olan CHP Fethiye İlçe Başkanı Ali Özgür Kullukçu da katıldı. Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz, şehit edilen Mehmet Selim Kiraz ile yakın arkadaş olduklarını belirterek, 3 yıl birlikte görev yaptıklarını söyledi. Kiraz'dan söz ederken gözleri dolan Yılmaz, "Bugün İstanbul Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a yönelik menfur saldırıyı kınamak için toplandık. Tüm yargı adına buradayız. Milletimize, devletimize, yargıya yönelik bu saldırıyı lanetliyorum. Şehit kardeşimizin mekanı cennet olsun" dedi.
 
'TERÖRÜN AHLAKI YOK'
 
Yargı mensubu olarak görevlerini yapmaya çalıştıklarını aktaran Yılmaz, terör örgütünün ses getirecek eylemler planlarken hedef belirlemede zorlanmadığına dikkati çekti. Mehmet Selim Kiraz'ın hukuka bağlı, beyefendi ve kibar biri olduğunu anlatan Yılmaz, "Şehitlik ancak böyle bir insana nasip olabilir. Dünden bu yana gerçekten çok üzgünüz. Terörün gördüğünüz gibi ahlakı yok. Terör bir ahlaksızlık her şeyden önce" diye konuştu.
 
Fethiye Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ogün Ahmet Tepe de saldırıyı kınayarak, adalete bağlı şekilde görev yapmaya devam edeceklerini kaydetti. Tepe, yargı camiasına ve şehit savcının yakınlarına başsağlığı diledi.
 
Muğla Barosu Fethiye Temsilcisi Ali Bergamalı "Hukuk ordusu bir neferini kaybetti diye, hukukun tecellisi olduğu yerde kalmaz. Biz Kiraz'ın mücadelesine bıraktığı yerden devam edeceğiz" diye konuştu.
 
 
ŞEHİT SAVCI KİRAZ İÇİN ANTALYA'DA TÖREN
 
İSTANBUL'da şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz için Antalya Adalet Sarayı önünde düzenlenen törende konuşan Antalya Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Bağcı, bu saldırıların kendilerini asla korkutmayacağını belirterek, "Aziz milletimize hizmet için şevk ve azimle çalışmaya devam edeceğiz" dedi.
 
İstanbul'da şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz için Antalya Adalet Sarayı önünde düzenlenen törene, hakim ve savcıların yanı sıra, Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı ile çok sayıda avukat katıldı. 1000'in üzerinde kişinin katıldığı anma töreninde şehit Cumhuriyet Savcısı için saygı duruşunda bulunuldu.
 
Antalya Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Bağcı, anma töreninde yaptığı konuşmada duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Bağcı, "Dün İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz kardeşimiz, terör örgütü mensuplarınca makamında yapılan silahlı saldırı sonunda şehadet şerbetini içerek Cenab-ı Hakk'ın rahmetine kavuşmuştur. Cenab-ı Hak şehitler için 'Onlara ölü demeyiniz. Onlar diridir. Ancak siz bilmezsiniz' diyerek, şehit meslektaşımızın farklı bir yaşama geçtiğini ifade etmektedir. Kahraman kardeşimizi şehit eden insanlık düşmanı iki terörist ise güvenlik kuvvetlerimizce yapılan operasyonda ölü ele geçirilmiştir" diye konuştu.
 
Öldürülen iki DHKPC'li için "Evet onlar ölüdürler. Dünyaları kararmış, ahretleri de kapkaranlıktır. Onlar iki dünyada da hüsrana uğrayanlardan olacaklardır" diyen Başsavcı Bağcı, şöyle devam etti:
 
"Meslektaşımızın şehadeti bizleri derin bir üzüntüye sevk etmiştir. Bu saldırılar bizleri hiç korkutmamıştır ve korkutmayacaktır. Aziz milletimize hizmet için şevk ve azimle çalışmaya devam edeceğiz. Milletimizin başı sağolsun. Şehitimizin ailesine ve yakınlarına sabırlar diliyorum. Şehitimize Cenabı Hak'tan sonsuz rahmet diliyorum. Ruhu şad olsun."
 
Tören, Başsavcı Bağcı'nın konuşmasından sona erdi.
)
TOKAT ADLİYESİ'NDE ŞEHİT SAVCI KİRAZ İÇİN TÖREN DÜZENLENDİ
 
İSTANBUL Adalet Sarayı'ndaki odasında şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz için Tokat'ta Adliye önünde düzenlenen törene, hakim ve savcıların yanı sıra, çok sayıda avukat katıldı.
 
Tokat Adliyesi önünde Cumhuriyet Başsavcılığı ve Tokat Barosu tarafından düzenlenen törene Tokat Cumhuriyet Başsavcısı Semih Akgün, Tokat Barosu Başkanı Faruk Bostancı, Cumhuriyet savcıları ve avukatlar katıldı. Tokat Cumhuriyet Başsavcısı Semih Akgün, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın görevi başında şehit edilmesinin acısını yüreklerinde hissettiklerini belirterek, "Cumhuriyet Savcımız Mehmet Selim Kiraz'a yapılan saldırı, onun şahsında tüm yargı mensuplarına ve yargı çalışanlarına yapılan bir eylemdir. Bu terör saldırısının arkasındaki zihniyeti biliyoruz. Bu zihniyet, insanlık suçu olan, terör ile ulaşılmak istenilen kargaşa ve kaos ortamını hedeflemektedir. Yapılan her türlü terör saldırısı ile istenilen kargaşa ve kaos ortamına hukukun gerekleri yerine getirilerek fırsat verilmeyecektir. Yargı mensupları olarak, hukukun üstünlüğünün, hak ve adaletin sağlanması yönündeki kararlılığımız ve irademiz daha da güçlenmiştir. Yapılan alçakça terör saldırısını şiddetle ve nefretle kınıyor, merhum şehidimize Allah'tan rahmet diliyor, şehidimizin bizlere emanet bıraktığı başta kederli ailesi olmak üzere, tüm yakınlarına, çalışma arkadaşlarına, tüm yargı camiasına başsağlığı ve sabırlar diliyoruz" dedi.
 
 
KOCASAKAL: BU BİR TERÖR EYLEMİ
 
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın cenaze töreninde konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, "Hakimlerin de savcıların da taranması gerekir. Adliye personelinin de taranması gerekir. Karşı olduğumuz akla hemen bir şekilde avukatların gelmesi. Avukatlara yönelik bir algı operasyonuna işin dönüştürülmesi. Bu olayın avukatlar ile avukatlık ile zerre kadar ilgisi yoktur" dedi. 
 
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesi ile avukatların bir ilgisinin olmadığını vurgulayan Feyzioğlu, "Adalet Komisyonu Başkanları birlikte X-ray'dan geçsinler. Hep birlikte geçsinler ve dolayısıyla hiçbir kimse bu şekilde mesnetsiz yere suçlanmasın. Yarın öbür gün Allah korusun bir hakimin çocuğunu rehin alsalar kendisine bomba taşıtsalar. Bu güvenlik açığı değil mi? Hakimlerin de savcıların da taranması gerekir. Adliye personelinin de taranması gerekir. Biz de elle aramaya değil X-ray'dan alışveriş merkezine girer gibi bir taramaya hiçbir şekilde karşı değiliz. Karşı olduğumuz akla hemen bir şekilde avukatların gelmesi. Avukatlara yönelik bir algı operasyonuna işin dönüştürülmesi. Bu olayın avukatlar ile avukatlık ile zerre kadar ilgisi yoktur. Halkımızın da bunu böyle bilmesini arzu ediyorum. Başımız sağ olsun tekrar" ifadelerini kullandı. 
 
"BU BİR TERÖR EYLEMİ. ŞİMDİ BİRLİK OLMA ZAMANI"
 
İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal ise "Adliyelerin güvenlik sorunu önemli. Bunu ortak akıl ve diyalog ile çözmemiz gerekiyor. Bu olayın avukatlarla avukatlıkla hiçbir ilgisi yok. Bu bir terör eylemi. Şimdi birlik olma zamanı. Avukatlar tarih boyunca hep teröre şiddete karşı insanlardır. Varlık sebebimiz bu. Hukuk. Hepimizin başı sağolsun" diye konuştu. 
 
FEYZİOĞLU, "CUMHURİYET SAVCISINI REHİN ALMA EYLEMİ BİR TERÖR EYLEMİDİR" DEMİŞTİ 
 
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın dün adliyede rehin alındığı dakikalarda Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Twitter'dan yayınladığı mesajında, "Cumhuriyet Savcısını rehin alma eylemi bir terör eylemidir. Hiçbir gerekçe bunu masum ve haklı gösteremez. Dualarımız savcımızla" ifadelerine yer vermişti.
 
DÜZCE'DE SAVCININ ŞEHİT EDİLMESİNE TEPKİ
 
DÜZCE'de, Adliye binası önünde toplanan Memur-Sen üyeleri ve imam hatip lisesi öğrencileri, Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesine tepki gösterdi.
 
Düzce Adliyesi önünde toplanan yaklaşık 300 kişi 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' sloganı atıp, 'İmam hatipli şehit savcımız', 'Katili biliyoruz', 'Savcı biziz, şehit biziz', 'Savcımız ölümsüzdür' ve 'Hesabı sorulmalı' yazılı dövizler taşıdı. Savcı Kiraz için dualar okundu. Memur-Sen İl Temsilcisi Ömer Faruk Çelebi, Adliye'nin önünde yaptığı konuşmada, şunları söyledi:
 
"Çağlayan Adliyesi'nde iki terörist Gezi olaylarında hayatını kaybeden Berkin Elvan ile ilgili soruşturmayı bahane ederek savcımız Mehmet Selim Kiraz'ı şehit etti. Aslında bu kurşun bize yani milletimize sıkılmıştır. Eylem esnasında Berkin Elvan'ın sapanla taş atan fotoğrafını da duvara asan teröristler vahşi yüzlerini bir kez daha göstermiş oldular. Berkin Elvan üzerinden siyaset yapmaya devam eden Gezici zihniyet sonunda işi bu ülkenin dürüst bir savcısını şehit etmeye kadar götürdü. Gezi eylemleri esnasında olaylar çıkarıp daha da büyütmek için 'Keşke birkaç ölüm olsa' diyerek kışkırtıcılık yapanların aslında düşündükleri Berkin falan değildi. Onların asıl amacı ülkemizi karıştırmak ve ülkede ki huzur ortamını bozmaktı. Birkaç ağaç için ülkeyi ateşe vermekten çekinmeyen bu zihniyet maalesef milletimizin vicdanını yeniden kanatmıştır. Siz hem 'Katillerin bulunmasını istiyoruz' diyeceksiniz, hem de bu iş için görevlendirilen savcımızı şehit edeceksiniz."
 
ÇORUM'DA ŞEHİT SAVCI İÇİN ANMA TÖRENİ DÜZENLENDİ
 
ÇORUM'da hakim, savcı ve avukatlar, İstanbul'da şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz için anma töreni düzenleyip, saldırıyı kınadı. 
 
İstanbul Çağlayan Adalet Sarayı'nda teröristler tarafından Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesi nedeniyle Çorum'da hakim, savcı ve avukatlar Adalet Sarayı önünde biraraya geldi. Yaklaşık 300 kişilik grup, terör olayını kınadı. Çorum Müftüsü Mehmet Aşık tarafından, şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz için dua okundu.
 
Törende konuşan Çorum Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, adliyelerde güvenlik önlemlerine dikkat çekti. Yurdagül, "Bu konuda gerek mevzuat üzerinde, hem de uygulama bağlamında bundan sonra bu tip olaylar yaşanmasın diye alınacak tedbirlerde hakim, Cumhuriyet savcısı, avukat, adliye personeli herkesin gönüllü katkısını bekliyoruz. Çorum özelinde de geldiğimiz günden beri güvenlik açıklarıyla ilgili bir değerlendirme yaptık. X-Ray ile turnikeli geçiş sistemi için ödenek talebinde bulunduk ama bugüne kadar henüz o konuda bir gelişme sağlayamadığımız için sistemi oturtamadık" dedi.
 
Adliye binalarının her gün hakim, Cumhuriyet savcısı, avukat, adliye personeli ve binlerce vatandaşın giriş çıkış yapıtğı yerler olduğunu ifade eden Başsavcı Yurdagül, "Ama şunu da kabul etmek gerekir ki ne kadar önlem alınırsa alınsın eğer kötü niyetli uygulamalar ve planlamalar varsa bunun önüne geçmek gerçekten kolay değil. Ama sorun çözme makamında olanların bu tip bahanelerin arkasına sığınmaları söz konusu olamaz. Biz elimizden gelen tedbiri alıp gereken önlemleri sağlamak ve bir olay olmaması için çaba saretmek zorundayız" diye konuştu. 
 
Başsavcının konuşması sırasında bazı hakim ve savcıların gözyaşlarına hakim olamadı.
 
AMASYA'DA SAVCININ ŞEHİT EDİLMESİNE TEPKİ
 
AMASYA'da hakim, savcı, avukat ve adliye persoleni, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın teröristler tarafından şehit edilmesini kınadı.
 
Amasya Adliyesi önünde biraraya gelen hakim, savcı, avukat ve adliye personeli, bir basın açıklaması yaparak, İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın makamında teröristlerce şehit edilmesini kınadı. Saygı duruşunun ardından Amasya Adliyesi önünde açıklama yapan Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu, "Gece gündüz demeksizin, yağmur, çamur demeden, soğuk sıcak demeden senenin 365 günü 24 saat görevinin başında olan tek hedefi ve gayesi hakkı test etmek, adaletin gerçekleştirmek olan yargı mensuplarına yapılan bu tür saldırılar maalesef bizler için olduğu kadar, bütün Türk Milleti içinde üzücü ve kaygı vericidir. Bu saldırı sadece yargı mensuplarına yapılan bir saldırı değil, bu saldırı aynı zamanda ülkemizin değerlerine, kazanımlarına, Cumhuriyetin kazanımlarına yönelik bir saldırı olarak değerlendirmekteyiz. Bu saldırıyı gerçekleştirenlerin ve bu saldırının arkasındaki güçlerin Amasya’da görev yapan yargı mensupları olarak lanetliyoruz" diye konuştu.
 
KOCAELİ ADLİYESİ'NDE SAVCI KİRAZ'A YÖNELİK HAİN SALDIRI KINANDI 
 
KOCAELİ Büro Memur Sen Adliye Şubesi üyeleri, İstanbul'da Savcı Mehmet Selim Kiraz'a yapılan hain saldırıyı kınadı.
 
Kocaeli Adliyesi önünde biraraya gelen Büro Memur Sen Kocaeli Adliye Şube Başkanlığı üyeleri, Berkin Elvan soruşturmasına bakan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit edilmesi kınamak için basın açıklaması yaptı. Saldırıyı kınamak için toplandıklarını belirten Büro Memursen Kocaeli Adliye Şube Başkanı Şafak Akdeniz yargı camiası ve milletimiz için acı ve üzüntülü bir gün olduğunu söyledi. 

DHA