Adana kebabının sırlarını öğrendiler

Adana kebabını 2004'de tescilleyen Adana Ticaret Odası (ATO) tarafından düzenlenen ''Tescilli Adana Kebabı Ustalık Eğitimi'' programıyla 32 kişi lezzetli kebap hazırlama, pişirme ve sunumunu yapmanın sırlarını öğrendi.

Adana kebabının sırlarını öğrendiler
24 Kasım 2012 Cumartesi 11:19 tarihinde eklendi, 3.509 kez okundu.

ATO'nun, gerçek lezzet ve özellikleriyle gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla 2004 yılında Türk Patent Enstitüsü'ne tescil ettirdiği Adana kebabının tanıtımı ve yaygınlaştırılmasına yönelik etkinlikleri sürüyor. Bu amaçla Türkiye'nin farklı kentlerinden kebap ustalarına yönelik eğitim programı gerçekleştirildi. Ustalar, kebabın hazırlanması, pişirilmesi ve sunulmasıyla ilgili ATOSEV tesislerinde uygulamalı eğitim gördü. 

     
ATO Başkanı Ali Gizer, yaptığı açıklamada, yurt dışında da bilinen ve beğeni ile tüketilen Adana kebabının geçmiş yıllarda yozlaşmaya ve taklide maruz kaldığını belirtti. 
     
Bu nedenle Adana kebabını tescil ettirerek, aslına uygun yapılması için çaba sarf ettiklerini anlatan Gizer, şunları kaydetti: 
     
''Adana dışındaki birçok şehirde Adana kebabı adı altında masamıza getirilen yiyeceğin, kebapla uzaktan yakından bir ilişkisi bulunmuyor. Adana'nın her türlü değerinin korunması mantığından hareket eden odamız, işte bu nedenlerle Adana kebabına 2004 yılında Türk Patent Enstitüsü'nden coğrafi işaret tescili almıştır. Tescil alınmasının ardından nelerden yapıldığı belli olmayan, içeriği bilinmeyen ürünlerin tüketicilere Adana kebabı adı altında sunulması engellendi. Hedefimiz yurt içi ve yurt dışında Adana kebabının aynı kalitede ve lezzette sunulması, gelecek kuşaklara bozulmadan, aslına uygun olarak taşınabilmesidir. Bu amaçla, tescil belgesi alan iş yerlerini Adana'da dördüncü kez bir araya getirerek etin hazırlanmasından sunumuna kadar olan tüm ayrıntılar konusunda bilgilendirmeyi amaçladık.'' 
     
Gizer, Adana'nın yanı sıra Türkiye ve dünyanın çeşitli bölgelerinden odaya başvuran 200'ü aşkın işletmeye tescilli Adana kebabı belgesi ve logosu verildiğini söyledi. 
     
ATO Kebap Denetleme Komisyonu Başkanı Vedat Bayraktar da AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu eğitim programına katılanlara Adana kebabının nasıl yapılması gerektiğini öğretmeye çalıştıklarını anlattı. 
 
Dışarıdan bazı şikayetler aldıklarını ve bu konuda hassas davrandıklarını anlatan Bayraktar, ''Şikayetlerin üzerine gidip, o noktada denetimler yaptık. ATO, Adana kebabının coğrafi işaret hakkını aldığı için onun himayesine girmiştir artık. Biz de Adana kebabını olduğu gibi, düzgün şekilde yapmayanlara, yozlaştıranlara, ATO'dan izin almadan Adana kebabı yazanlara uyarılarda bulunuyoruz'' dedi. 
     
Bayraktar, Adana kebabını gelecek nesillere damak tadını bozmadan ulaştırmak için mücadele verdiklerini belirterek, ''Adana kebabının içine baharat koyanlar var. Adana kebabının orijinalinde, standardında böyle bir şey yok. Binde 8 oranında tuz ve toz biber katılır. Ayrıca, Adana'da bazı yerlerde kırmızı kök biber de konulabiliyor. Ama Adana kebabında tuz ve toz biberden başka bir karışım yok'' diye konuştu. 
     
Eğitim programına geçmiş dönemlerde Rusya ve KKTC'den katılanlar olduğunu da anlatan Bayraktar, şu ana kadar 101 kişinin ustalık belgesi aldığını anlattı. 
     
Adana Lokantacılar ve Kebapçılar Odası Başkanı Şefik Aslan ise Adana kebabını çok az kişinin aslına uygun olarak ürettiğini kaydetti. 
     
Adana kebabının erkek koyun etinden yapılması gerektiğini hatırlatan Aslan, ''Ege ve Akdeniz'de keçi, İstanbul'da da dana eti kullanıyorlar. Böyle kebap olmaz'' dedi. 
     
Karı-koca ustalık eğitimi aldılar- 
     
ATO tarafından verilen eğitim programına katılanlar arasında bir de kadın bulunuyor. Devlet memuru olan Gülten Mıtış, emekli işçi olan kocası Levent Mıtış ile kursa katıldı. 
     
Gülten Mıtış, evde kendi bildiği yöntemle yaptığı kebap ile burada öğrendiğinin arasında büyük fark olduğunu belirterek, eğitim programında Adana kebabı yapmanın püf noktalarını öğrendiğini, daha lezzetli kebaplar hazırlayabildiğini anlattı.