Adli sicil kayıtları için yasa teklifi

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Doğan Kubat, adli sicil arşiv kayıtlarının kişinin ölümü veya 80 yıl geçtikten sonra silinmesi yerine, 15 ve 30 yılda silinmesi için yasa teklifi verdi.

Adli sicil kayıtları için yasa teklifi
22 Mart 2012 Perşembe 18:23 tarihinde eklendi, 2.671 kez okundu.

TBMM Başkanlığı'na sunulan teklif, Adli Sicil Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngörüyor. Teklif, sabıka kayıtlarının tüm kaymakamlıklarca verilmesine imkan veriyor.

Arşiv bilgileri; ilgilinin ölümü üzerine, Anayasa'nın "Milletvekili seçilme yeterliliği"ni düzenleyen 76. maddesi ile bazı özel kanunlarda yer alan ve bir hak mahrumiyetine neden olan mahkumiyetler bakımından, yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşuluyla, kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 15 yıl ve her halde 30 yıl geçmesiyle, diğer mahkumiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 5 yıl geçmesiyle tamamen silinecek. Bu düzenleme, eski kayıtlar için de uygulanacak.

Bununla, mevcut yasada 80 yıl olan mahkumiyetleri arşivde saklama süresi 15 yıla indiriliyor, ancak kişi memnu haklarını almamışsa bu süre 30 yıl olarak uygulanacak.

Teklifle; kanunla silinme koşullarının gerçekleşmesi halinde, daha önce mahkemelere ait olan arşiv kaydının silinmesi yetki ve görevi, iş yükü dikkate alınarak ve yargının hızlandırılması amacıyla Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'ne veriliyor.

Teklifin gerekçesi

Teklifin gerekçesinde, Anayasa Mahkemesi'nin, Adli Sicil Kanunu'nun "adli sicil arşiv kayıtlarının kişinin ölümü veya 80 yıl geçtikten sonra silinmesi"ni iptal ettiği belirtilerek, iptal edilen hükümlerin yasal boşluk oluşturmaması için kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından 1 yıl sonra yürürlüğe girmesine karar verildiği belirtildi.

Anayasa Mahkemesi kararının 14 Nisan'da dolacağına işaret edilerek, "Yasada değişiklik yapılmaması halinde 1 Haziran 2005 tarihinden önceki arşiv kayıtlarının tamamen silinmesi gündeme gelebileceğinden, bu sürenin dolmasından önce değişikliğin yapılması zorunluluğu bulunmaktadır" denildi.

Kubat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, adli sicil kayıtları ile ilgili düzenlemelerin 3. Yargı Paketi içinde yer aldığını hatırlatarak, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı nedeniyle yasal boşluk doğmaması için ayrı teklif haline getirerek kısa sürede yasalaşmasını amaçladıklarını söyledi.

Düzenlemenin 14 Nisan'a kadar yasalaşması gerektiğini hatırlatan Kubat, teklifin gelecek hafta TBMM Adalet Komisyonu'nda, daha sonra da Genel Kurul'da görüşüleceğini ifade etti.