Adnan Menderes dualarla anıldı

Darbe yönetimi tarafından 1961 yılında idam edilen Merhum Başbakan Adnan Menderes, mezarı başında düzenlenen resmi törenle anıldı.

Adnan Menderes dualarla anıldı
17 Eylül 2013 Salı 13:41 tarihinde eklendi.

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu'nun da katıldığı törende Menderes, eski bakanlardan Fatih Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan için dua edildi. Bağış, anıtmezda yaptığı konuşmada Menderes'in idam edilmeden önce bir radyo programında yaptığı açıklamada işaret ettiği 'kamuoyunu yanıltan yalan haberler ile toplumu yönlendirme' çalışmalarına dikkat çekerek son zamanlarda yaşanan gelişmelere benzerliğine dikkat çekti.

Topkapı'daki resmi törene Başbakan Erdoğan'ı temsilen Bakan Egemen Bağış, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Menderes'in oğlu Aydın Menderes'in eşi Ümran Menderes ve anıtmezarda kabirleri bulunan bakanların aile yakınları katıldı.

Resmi tören saygı duruşu ve Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Protokol konuşmalarında toplanan kalabalığa hitap eden Bakan Bağış, Türkiye'nin darbe süreçlerine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bağış, Türkiye'nin her darbe sonrasında bu darbeyi yapanlardan hesap sormadığı için bu anlayışın günümüze kadar geldiğini söyledi. Menderes'in milletine inandığını ve bu uğurda kaybetmeyi baştan göze aldığını ifade eden Bağış, idamdan 52 yıl sonra kaybedenin Menderes ve arkadaşları olmadığını, kaybedenin idamı gerçekleştiren zihniyet olduğunu anlattı.

Bağış, Türkiye'nin darbe serüvenine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Darbelerden sonra hesap sorma algısının yerleşmemesi yüzünden hep bir sonraki darbenin gerçekleştiğini belirten Bağış, "60 darbesinden hesap sorulamadığı için Türkiye 71 muhtırasına yaşadı. 71 muhtırası sorgulanmadığı için Türkiye 80 darbesini yaşadı. 80 darbesi yargılanmadığı için Türkiye 28 Şubat süreciyle başbaşa kaldı. 28 Şubat süreci yargılanmadığı için birileri 27 Nisan'da milletin iradesini temsil eden iktidara kendi akıllarınca ayar vermeye kalktı. Ama 28 Nisan'dan sonra herşey dönmeye başladı. Artık Türkiye'de hiç bir zaman darbenin yapanın yanına kar kalmayacağını bütün dünya biliyor." dedi. Bağış, darbelerle ilgili bundan sonra atılacak adımların kendi mesuliyetleri içinde olduğunu da sözlerine ekledi.

Menderes'in, ölümünden önce katıldığı bir radyo programında basın kuruluşlarında yayınlanan yalan haberlerden duyduğu rahatsızlığı anlattığını söyleyen Bağış, yalan haberlerle toplumun yönlendirilmeye çalışılması ile ilgili günümüzdeki gelişmelere atıfta bulunarak "Tanıdık geldi mi?" diye sordu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu da darbe döneminde yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Menderes'in idam edildiği dönemde camilerin kiralandığını ve ezanın Arapça okunduğunda insanların yargılandığını belirterek, darbe döneminde üniversiteler, basın, iş dünyası ve yargının iyi bir sınav veremediğini belirtti.

Programa katılan Menderes'in oğlu Aydın Menderes'in eşi Ümran Menderes ise, kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada bu topraklarda yaşamaktan mutluluk duyduklarını ve bütün unsurlarıyla bu milletin parçalarının örnek bir mozaik teşkil ettiğini söyledi.

Program, İstanbul Müftüsü Doç.Dr. Rahmi Yaran'ın ettiği dua ile sona erdi. Dua öncesinde Bakan Bağış ve beraberindekiler Menderes, Polatkan ve Zorlu'nun kabirlerine çelenk koydu.

Bakan Bağış ve beraberindekiler Aydın Menderes ile eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın kabirlerini de ziyaret ederek dua etti.


CİHAN