Adnan Menderes memleketinde anıldı

Merhum Başbakan Adnan Menderes, idam edilişinin 52’nci yıldönümünde memleketi Aydın’da anıldı.

Adnan Menderes memleketinde anıldı
17 Eylül 2013 Salı 22:18 tarihinde eklendi.

Adnan Menderes Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen "Adnan Menderes Milletin Sevgilisi" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Yeni Asır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı, Menderes’in idamından önce söylediği sözlerle millete bağlılığını ortaya koyduğunu söyledi.

Merhum Menderes’in yaptığı hizmetlerin yarım asır sonra anlaşılmaya başlandığını anlatan Bursalı, “Rahmetli Menderes’in sistematik zulüm çektiği hepimizin malumu. Yapılmak istenin ne olduğunu onu aşağılamaya çalışanların son çabaları anlatmaya yetecektir. Menderes yaşadığının acısına bakmadan onları teskin etmeye çalışan özel bir insan. CHP’den ihraç edildikten sonra halkın sevgilisi olarak iktidara gelip demokratik olmayan şekilde idam ediliyor.

Çok iyi bir aile babası ve eşine aşık bir kişi. Son yıllarda yapılan iade-i itibar Menderes ve diğer demokrasi şehitlerine yönelik atılan tüm siyasi adımlara, hükümet ve muhalefetin desteğini önemsiyorum. Devamı gelmeli. Biz onu gerçekten çok sevdik. Menderes demokrasiye sahip çıktığı için en ağır bedeli ödedi. Demokrasi için bedel ödeyen bir gazetenin mensubu olarak Menderes’i anmaktan şeref duyuyorum” diye konuştu.

Yazar Hüseyin Kocabıyık ise konferansı düzenleyenlere teşekkür etti. Kocabıyık, büyük devlet adamı rahmetli Menderes’i rahmetle andıklarını belirterek şunları söyledi: “Bugünkü siyasi gündem içinde Adnan Menderes’i anlatmaya gerek yok. Tarihsel boyutta anlatmak ve değerlendirmek lazım. İçinde bulunduğumuz şartlarda Menderes’in yeniden keşfedilmesi ve anlatılması lazım.

Dönemin vesikalarına bakıldığında objektif olarak anlattığımızda barış üreten, devrinde toplumsal, ülke ve dünya barışını döşeyen bir lider. Menderesle ilgili en çok vesika karıştırmış biri olarak böyle bir tespit yapıyorum. Menderesin barış üreten çabaları var. Aydın Menderes o dönem için Türk siyasetinin Kerbelası’dır, derdi. Türk siyaseti için bir travmadır.

O ve arkadaşları katledildiği günden bu yana kan ve gözyaşı durmadı. Yarım asır sonra halen onu anımsıyor olunması, bu milletin 60 yıllık kan ve gözyaşı kaosundan kurtulmasını sağlayacak. Menderes’in birleştirici olduğunu bugün görüyoruz. Farklı partileri birleştirici bir hatıraya dönüşmesi önemli. Menderes ve barış birbiri ile yakışan iki kelimedir.”

Konuşmaların ardından katılımcılar Adnan Menderes ile ilgili görüşlerini dile getirdi. Konferansa AK Parti Aydın milletvekilleri Mehmet Erdem, Gültekin Kılınç, MHP Milletvekili Ali Uzunırmak, Vali Yardımcısı Muhsin Çatmadım, Belediye Başkan Yardımcısı Şefika Çoban, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Adnan Menderes Demokrasi Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şerif Bayındır, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.


CİHAN