Afrika'ya giden doktorlar ödüllendirildi

Afyonkarahisar Sağlıkçılar Derneği (AFSADER ) 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle sağlık çalışanlarıyla Korel Termal Otel'de bir araya geldi. Gecede, Afrika'ya gönüllü giderek sağlık hizmeti sunan doktorlara plaket verildi.

Afrikaya giden doktorlar ödüllendirildi
16 Mart 2013 Cumartesi 00:02 tarihinde eklendi, 9.479 kez okundu.

 

AFSADER Başkanı Yusuf Aydın, derneğin faaliyetleri hakkında bilgiler vererek, dernek olarak yapılan en önemli çalışmaların başında 11 ülke temsilcileriyle birlikte yapılan çalıştaylar ve yurt dışı gezileri olduğunu söyledi. Aydın, Somali başta olmak üzere dünyanın acı ve yoksulluk çeken ülkelerinde ilaç yardımlarıyla birlikte, ücretsiz ve gönüllü olarak sağlık faaliyetleri yürüttüklerini belirten Aydın, başta göz ameliyatları olmak üzere muayene ve sünnet yaptıklarını aktardı.
 
"KATARKT 12 MİLYON İNSANI ETKİLİYOR"
 
Toplanıtda konuşan Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED) Başkanı Erol Uysal da federayonun Somali başta olmak üzere Sudan gibi insanlarının barınma, gıda ve sağlık malzemelerine ihtiyacı olan ülkelerde yaptıkları çalışmaları anlattı.

Uysal, Afrika için kafa yormak gerektiğini, sağlık hizmetinin çok acil bir ihtiyaç olduğunu anlatarak şöyle konuştu: “Biz de Anadolu'da yaşayan vicdan sahibi insanlar olarak buna duyarsız kalamazdık, kalmadık. Orası için hemen harekete geçtik. Bu kıtaya gönüllü doktorları götürdük. Oraya gittiğimiz de yaptığımız işin ne kadar önemli olduğunu gördük. Katarakt ameliyatı yaptık. Afrika’da bu hastalık çok görülüyor. Göz hastalıkları uzmanı yok. 12 milyon insan ameliyat bekliyor. İki gözü görmeyen pek çok insan var.” dedi. 
 
Uysal, birçok insanı yeniden hayata bağlamanın sevincini yaşadıklarını, Afrika’dan Anadolu’ya dua zinciri oluşturduklarını dile getirdi. Uysal, 12 bin katarakt ameliyatı yapıldığını, orada Türk hekimlerinin çok sevildiğini, büyük bir güvenleri olduğunu bu el sayesinde Afrika’yı kazanacaklarını belirtti.
 
Somali’de görev yapan Dr. Kemal Serkan Türel de izlenimlerini paylaştı. Türel, Somali’de insanların birçok önemli sağlık problemleri olduğunu, imkansızlık ve ilaç eksikliğinden dolayı tedavide yoksunluk olduğunu söyledi. Türel, göz ve fıtık ameliyatlarının ağırlıkta olduğunu anlattı.
 
AFSADER'in programına Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Ayhan Erenoğlu, Afyon Kocatepe Üniveristesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Songur, sivil toplum örgütleri temsilcileri, hastane başhekimleri ile çok sayıda sağlık çalışanı ve davetliler katıldı.
 
Toplantı sonrasında Afrika’ya gönüllü giderek sağlık hizmeti veren doktorlara plaket verildi.

CİHAN