Ağaoğlu'nun 'KDV' tepkisi

Konutta Katma Değer Vergisi (KDV)'ni artıran Maliye tebliğine müteahhitlerin tepkisi sürüyor. Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, düzenleme için, "Konutlardaki KDV tartışması bir seneden beri devam ediyordu. Karar yürürlüğe girdi, ancak yöntem olarak en kötü yöntem seçildi. Sayın başbakana, bakanlarımıza derdimizi anlattık onlar ikna oldu, fakat bürokratları inandıramadık." ifadelerini kullandı.

Ağaoğlunun KDV tepkisi
08 Ocak 2013 Salı 21:48 tarihinde eklendi.

 

Zaman Gazetesi Ekonomi Editörü Turhan Bozkurt'un hazırlayıp sunduğu Skytürk360 ekranlarından yayınlanan Üç Nokta programına konuk olan Ali Ağaoğlu, KDV düzenlemesinin inşaat sektörünü  sekteye uğratacağını söyledi. Kentsel dönüşüm yasasının cumhuriyet tarihinin en önemli yasalarından biri olduğunu ifade eden Ağaoğlu, “Türkiye’de 20 milyona yakın konut stoğu var. Bunun asgari yüzde 50’sini deprem olmadan, milyonlarca can kaybı yaşanmadan bizim kontrollü bir şekilde yıkıp yenilememiz lazım. Biz bunu teşvik ediyoruz ve yasa çıkardık. KDV düzenlemesi bunun önünü kapayacak. Burada gerekli düzeltmelerin yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na çok iş düşüyor. Sektör maalesef kaosun içine itildi.” dedi. 
 
Ağaoğlu, KDV artışının kredi maliyetlerindeki düşüşün ev almak isteyenlere sağladığı avantajı ortadan kaldıracağına işaret ederek, "İnsanların nitelikli ve güvenilir konuta ihtiyacı var. Faizlerin bir miktar aşağı doğru inmesiyle insanların alım gücü yukarı doğru taşındı. KDV'de yüzde 17'ye varan artış olacak. Bunu fiyata muhakkak yansıtmak durumundayız. Bunu yansıtınca da daire fiyatları yukarı çıkıyor ve insanların daireye erişebilme imkanları yine kayboluyor." diye konuştu. 
 
KDV düzenlemesinin konut fiyatlarını artıracağını ve satışları azaltacağını belirten Ağaoğlu, “Maliye bugün tahsil ettiği KDV’den daha az tahsil edecek. Gelir azalacak. Buna karşılık işsizlik inanılmaz şekilde artacak, çalışan insanlardan alınan SGK primi, muhtasarı bunları da hepsinin üzerine koyun. Ben yarın 10 bin kişiyi işten çıkarsam ne olacak? Devlet ne kadar gelirden mahrum olacak. Derdimizi siyasilere, hükümete anlattık ama bürokratalara anlatamadık.” şeklinde konuştu. 
 
Düzenlemenin kayıtdışını artıracağını da kaydeden Ağaoğlu, "Mevcuthaliyle kalırsa KDV, kayıtdışılık artacak, belediyelerle ikili pazarlıkları artacak, arsa rayicini düşük göstermek isteyenlerin suistimalleri derken yolsuzluklara kapı arlanacak. Bu konuda olabilecek en kötü yöntem belirlendi.” dedi. 
 
Ağaoğlu, 1,3 milyar TL'ye ihalesini kazandığı Kartal projesinden de bahsetti. Ticaret, alışveriş merkezi olan, rezidans ve marinanın da yer alacağı konseptin hazır olduğunu söyleyen Ağaoğlu, finansmanının hazır olduğunu ve 2013’ün ilk yarısına kadar satışların başlayacağını kaydetti. Proje için Türkiye’nin en büyük 41 firmasının ihaleye girdiğini ifade eden Ağaoğlu, “O bölgeyi iyi bilen DAP Yapı'nın sahibi hemşehrim Ziya Yılmaz ile iş birliği yaptım. Çok güzel bir proje. Maslak’ta ata binmiştik, burada da kayığa bineceğiz.” ifadelerini kullandı. 
 
Uludağ’ın Davos olmasıyla ilgili olarak, bu konudaki en büyük engelin Orman Bakanlığı olduğunu öne süren Ağaoğlu, “Uludağ’ı Davos’tan daha güzel yaparız biz de o bilgi birikimi ve sermaye var. Orman Bakanlığının Uludağ’ı ya Turizm Bakanlığına devretmesi lazım ya da Bursa Büyükşehir belediyesine. Yoksa Orman Bakanlığının hazırladığı planla Uludağ daha büyük kaosa girer kesinlikle yürümez. Oradan bu şekilde ne Davos olur ne de başka birşey.” diye konuştu.

CİHAN