Ağız ve diş sağlığı, kişinin sosyal yaşantısını da etkiliyor

Dişlerin öncelikli görevi beslenmeye yardımcı olmaktır. Alınan gıdaların çiğnenerek sindirime hazır hale getirilmesine yardımcı olur. Dişlerin diğer bir özelliği de estetik açıdan kişiye güzellik katması ve konuşurken harfleri düzgün telaffuz etmeye yardımcı olmaktır. Eksik ya da bakımsız dişler, beslenememenin yanı sıra kişinin sosyal yaşamını da doğrudan etkiliyor.

Ağız ve diş sağlığı, kişinin sosyal yaşantısını da etkiliyor
24 Ocak 2014 Cuma 15:46 tarihinde eklendi, 1.086 kez okundu.

Maya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Duran Tekin, dişlerin eksik ya da bakımsız olmasının insanın özgüvenini düşürdüğünü söyledi. Bu problemi yaşayanların adeta aynalara bile küstüğünü anlatan Tekin, “Diş kayıpları, çürük ve bakımsız dişler, estetik ve konuşma bozukluğuna sebep oluyor. Ayrıca, insanların aynalara küsmesine ve hatta kişiye gülmeyi bile unutturuyor. Bu da özgüven kaybına neden olarak kişinin sosyal yaşantısını olumsuz etkiliyor. İyi bir ağız diş sağlığı, insanları hayata daha mutlu ve daha özgüvenli bakmasını sağlıyor.” dedi.

Diş kayıplarının önlenmesi için çocukluktan itibaren ağız ve diş sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Tekin, ağız, vücudun giriş noktası olduğundan, gıdaların yanı sıra mikrop ve bakterilerin de ağız yoluyla alındığına işaret etti. Belli bir grup üzerinde yapılan taramalarda insanların yüzde 80-85’inde diş problemine rastlandığını anlatan Tekin, şunları söyledi: “Ne yazık ki ülkemizde insanlar ağız ve diş sağlığına yeterince önem vermiyor. Aslında koruyucu sağlık hizmeti, diş sağlığı tedavisinden esas olandır. Genelde insanlar diş ağrısı dayanılmaz noktalara gelince ya da ağzında diş kalmayınca doktora başvuruyor. Önleyici sağlık hizmeti alan hasta sayısı yok denecek kadar az. Kişi, hiç şikâyeti olmasa da en az 6 ayda bir dişlerini kontrol ettirmeli. Diş sağlığı, kalp, mide, kulak, burun, boğaz sağlığından daha az önemli değil.”

Toplumda en fazla diş çürüğü ve diş eti rahatsızlığı görüldüğünü belirten Dt. Duran Tekin, “Vücudun giriş kapısı temiz ve sağlıklı olursa bundan diğer organlarımız ile hatta özgüvenimiz olumlu olarak etkilenir.” dedi. 


CİHAN