Ağrı Dağı'nın zirvesinde kurtarma operasyonu

Ağrı Dağı’na tırmanırken düşüp yaralanan Çek asıllı Thomas Brovec isimli turistin yardımına Kimse Yok Mu Derneği Arama Kurtarma Ekibi ASYA yetişti.

Ağrı Dağının zirvesinde kurtarma operasyonu
12 Ağustos 2013 Pazartesi 17:13 tarihinde eklendi.

Arkadaşları ile Ağrı Dağı’na tırmanan Thomas Brovec, zirve dönüşünü tek başına yapma kararı aldı. Ancak buzul inişi sırasında kayarak düştü. Yerel rehberler tarafından fark edilmesi üzerine Ağrı Dağı’nda eğitim amaçlı tırmanış yapan ASYA Dağ Arama Kurtarma Ekibi’ne bilgi ulaştırıldı. Brovec’in bulunduğu bölgeye kısa sürede ulaşan ekip, 4 bin 200 metrede acil sağlık müdahalesi yaptı.

ASYA Dağ Arama Kurtarma Ekibi kazazedenin tahliyesi için ambulans helikopter çağrısı yaptı. Helikopterin emniyetli bir iniş yapabilmesi için Brovec’in 3 bin 700 metreye indirilmesi gerekiyordu. İndirilen yerde de helikopter inişi için güvenli bir alan bulunmayınca, ekip kayaları temizleyerek pist oluşturdu. Kazazede turist helikopterle Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Brovec, kendisini hastanede ziyaret eden ASYA Ekibine teşekkür etti ve minnettar olduğunu belirtti.

ASYA Kurtarma Ekibi’nin Lideri İsmail Büyükay, "ASYA Dağ Arama Kurtarma Ekibi olarak Ağrı Dağı’na eğitim amaçlı tırmanış için gelmiştik. 4 bin 200 metredeyken bir turistin buzlanmadan dolayı düştüğünü öğrendik. Hemen kazazedenin olduğu bölgeye intikal ettik. Ancak helikopterin alabileceği yerde değildi, bacağında kırık ve açık yaralar mevcuttu ayrıca başından ciddi bir darbe almıştı ve travma halindeydi. Acil tıbbi müdahalesini yaptıktan sonra seyyar bir sedye oluşturduk. En büyük sıkıntımız bölgenin aşırı sarp olmasıydı. Çünkü kazazedeyi metrelerce taşımak zorundaydık. Orada bulunmamız bence Allah’ın Brovec’e büyük bir lütfuydu." şeklinde konuştu.


CİHAN