Ağrı Nedir, Nasıl Oluşur ve Çeşitleri Nelerdir?

Vücudun her hangi bir yerinde oluşan, gerçek ya da olası doku hasarı ile birlikte bulunan,

Ağrı Nedir, Nasıl Oluşur ve Çeşitleri Nelerdir?
01 Aralık 2016 Perşembe 23:34 tarihinde eklendi, 2.209 kez okundu.

Vücudun her hangi bir yerinde oluşan, gerçek ya da olası doku hasarı ile birlikte bulunan, insanın geçmişteki deneyimleri ilgili, duysal, afektif ve hoş olmayan acı ağrı olarak tanımlanmaktadır. Bu tanıma bakıldığında vücudunuz da oluşan ağrılar gerçekten de yaşamakta olduğunuz bir rahatsızlığın sonucu olabileceği gibi, gelmekte olan bir rahatsızlığında ön habercisi olabilir. Örneğin bel fıtığı rahatsızlığında kişinin duyduğu ağrı ayrıyken, bel fıtığı rahatsızlığına yakalanmak üzere olan kişinin duyacağı ağrı daha farklıdır.

 

Önceleri ağrı sadece belli hastalıkların bir işareti olarak bilinip o hastalıklara bağlı sağlık birimlerinde çözümü sunulurken bugün ağrı başlı başına bir sağlık birimi olarak kabul edilip tek başına ağrı birimi olarak sağlık kuruluşların da karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca sadece devlet hastaneleri ve özel hastanelerde sağlık birimi olmakla kalmayıp tek başına kurulan ağrı merkezlerinde de ağrı tedavisi hizmeti verilmektedir.

 

Süresine göre, sebebine göre, bölgesine göre ve yaş sınıfına göre sınıflandırılan ağrı çeşitleri bu sınıf katagorisindeki yerine göre tedavi edilmektedir. Süresine göre ağrılar akut ağrı ya da kronik ağrı olarak ikiye ayrılırken, bölgesine göre ağrılar baş ve yüz ağrısı, bel ağrısı, boyun ağrısı, göğüs ağrısı, karın ağrısı, pelvik ağrısı ve kol ve bacak ağrısı olarak ayrılmaktadır. Sebebine göre ağrılar ise sempatik kökenli ağrı, nöropatik ağrı, nosiseptif ağrı, kompleks bölgesel ağrı sendromları, kanser ağrısı, postherpetik ağrı olarak ayrılmaktadır. Yaş grubuna göre ağrı sınıflandırmasında ise çocuklar ve yaşlılar da ağrı olmak üzere iki farklı sınıf bulunmaktadır.

 

Bütün bu sınıflandırmalar ağrının neden kaynaklandığının bulunmasında kullanıldığı gibi nedene ulaştıktan sonra da nasıl bir ağrı tedavisi uygulanacağının belirlenmesinde kullanılmaktadır. Böylece ağrı sebebi belirlenen hasta hemen tedaviye alınarak ağrı rahatsızlığından kurtularak yaşam kalitesini yükseltebilmektedir.