AGÜ’ye TÜBİTAK desteği

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ünal Şen’in, 1003 - Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı’na sunduğu projeye destek verecek.

AGÜye TÜBİTAK desteği
27 Kasım 2014 Perşembe 19:53 tarihinde eklendi.

Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ünal Şen’in, 'Yeni Bor Ürünlerinin, Üretim Teknolojilerinin Geliştirilmesi ve Kullanım Alanlarının Yaygınlaştırılması' başlıklı öncelikli alana sunduğu projesinde, metan ve hidrojen depolamak için yüksek yüzey alanı olan bor esaslı gözenekli malzemelerin tasarlanması ve sentezlenmesi çalışmaları yürütülecek. Şen’in projesi, TÜBİTAK’ın yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) tarafından da destekleniyor.

    Proje hakkında bilgiler veren Şen, fosil yakıtların kullanımının çevre problemlerine neden olduğunu belirterek temiz yakıtlar üzerine araştırmaların son yıllarda hız kazandığını söyledi. Hidrojen ve metan yakıtlarının gelecek vaat eden alternatif enerji taşıyıcılar olduğunu dile getiren Şen, şu bilgileri verdi: "Her 2 gazın ağırlıkça yanma ısısı benzinden daha yüksek. Daha önemlisi, metan benzine göre daha düşük karbon emisyonuna, hidrojen ise sıfır karbon emisyonuna neden olmaktadır. Hidrojen ve metanın alternatif yakıt olarak ticari hale gelmesindeki en büyük engel ucuz ve güvenli depolama yöntemlerinin yeterince geliştirilmemiş olmasıdır."

    AGÜ öğretim üyelerinden Doç. Dr. Vehbi Çağrı Güngör ile Yrd. Doç. Dr. Hümeyra Çağlayan, Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) 2013 yılı Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü almıştı.
Yrd. Doç. Dr. Evren Mutlugün’e 2014 Bilim Akademisi-BAGEP Üstün Başarılı Genç Bilim Adamı Ödülü ile Feyzi Akkaya Bilimsel Etkinlikleri Destekleme Fonu (FABED) Eser Tümen Üstün Başarı Ödülü verilmişti.

    AGÜ öğretim üyelerinden Doç. Dr. Hakan Usta da 2014 Bilim Akademisi-BAGEP Üstün Başarılı Genç Bilim Adamı Ödülü alanlar arasında yer alıyor. 


CİHAN