Ahmedinejad'a büyük darbe

İran'da dün yapılan 9'uncu dönem meclis seçimlerinden gelen ilk sonuçlara göre, dini lider Ayetullah Ali Hamaney’e yakın aşırı muhafazakârlar önde gidiyor.

Ahmedinejada büyük darbe
03 Mart 2012 Cumartesi 13:19 tarihinde eklendi, 1.228 kez okundu.

 

Devlet medyası, Hamaney’e yakın aşırı muhafazakârlarla, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın çevresindeki ılımlı muhafazakârlar arasında geçmesi beklenen seçimlere katılım oranının yüzde 67'nin üstünde olduğunu bildirdi.
 
Associated Press'in haberine göre, sandıktan çıkan ilk sonuçlar, Ahmedinejad'ın ağır bir yenilgi aldığını gösteriyor.
 
KIZ KARDEŞİ BİLE SEÇİLEMEDİ
 
İran'ın yarı resmi haber ajansı Mehr, Mahmud Ahmedinejad'ın kız kardeşi ve yakın müttefiki Pervin Ahmedinejad'ın dahi parlamentoya giremediğini bildirdi.
 
Mehr, ağabeyinin doğduğu kent olan Garmsar'dan seçime giren Pervin Ahmedinejad'ın seçimlerdeki muhafazakâr rakibine yenildiğini duyurdu.
 
Tahran Belediye Meclisi üyesi olarak görev yapan Pervin Ahmedinejad'ın, Mahmud Ahmedinejad'ın 2009 yılında kazandığı devlet başkanlığı seçiminin ardından yapılan ilk seçimde, Ahmedinejad'ın kendi doğduğu kentten adaylığını koymasına karşın parlamentoya girememesi Ahmedinejad için büyük bir darbe olarak değerlendiriliyor.
 
KESİN SONUÇLAR BEKLENİYOR
 
İran meclisindeki 290 sandalye için yapılan seçimlerin kesin sonuçlarının 72 saat içinde açıklanacağı bildirilmişti.
 
Siyasi partilerin olmadığı İran’da siyasi rekabet muhafazakârlar ve reformcular arasında yaşanıyor, ancak her iki grubun da onlarca alt grubu bulunuyor.
 
Br yılı aşkın süredir ev hapsinde tutulan reformcu liderler Mir Hüseyin Musavi ve Mehdi Kerrubi'nin katılmadığı seçimler, birçok muhalif grup tarafından boykot edilmişti.