Ahmet Türk: Türkiye, IŞİD çetelerine yardımcı oluyor

Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, "Bugün Türkiye bir yandan barış diyor diğer yandan da IŞİD çetelerine yardımcı oluyor. İşte devletler bunu sorgulayabilir. Dünya bu sorunu çok iyi araştırmalıdır." dedi.

Ahmet Türk: Türkiye, IŞİD çetelerine yardımcı oluyor
19 Eylül 2014 Cuma 18:48 tarihinde eklendi.

Norveç Büyükelçisi Janis Bjorn Kanavın, Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk'ü, makamında ziyaret etti. Yapılan ziyaret görüşmesinde barış süreci ve Rojava ile Şengal'de yaşanan çatışmalar değerlendirildi. Özellikle Türkiye’nin IŞİD terörü ile olan ilişkilerini eleştiren Ahmet Türk, Türkiye'nin IŞİD çeteleri ile iş birliği içinde olduğuna dikkat çekti. Bugün devlet ile IŞİD'in iş birliği içinde olduğuna ilişkin bir algı olduğunu ifade eden Türk, "Bu algı halklar arasında devam ederse bu büyük bir felaketin başlangıcı olur. İşte bizler dünyanın bunu demesini istiyoruz. Bunun önünün kapatılmasını istiyoruz. Türkiye adeta büyük bir ateşle oynuyor." eleştirisinde bulundu.

'BİZLER TÜRKİYE’NİN DAHA ÇÖZÜMCÜ YAKLAŞILMASINI İSTİYORUZ'

Kürt halkı olarak hiçbir zaman savaş istemediklerini kaydeden Türk, şöyle konuştu: "Sadece halkların kardeşliği, özgürlüğü ve eşitliği için mücadele ediyoruz. Bunu halkların menfaati için yapıyoruz. Büyük devletlerin Kürt sorununu artık dile getirmesi ve bunu çözmeye çalışmaları gerekir. Bizler artık devletlerin kulağına Kürt halkına yapılanların gitmesini istiyoruz. Kürt sorununun çözümü konusunda Sayın Öcalan büyük çabalar harcadı. Bizler aynı şekilde sorunun çözümü için Türkiye’nin de daha çözümcü ve akılcı bir şekilde davranmasını istiyoruz. Bugün Türkiye bir yandan barış diyor diğer yandan da IŞİD çetelerine yardımcı oluyor. İşte devletler bunu sorgulayabilir. Dünya bu sorunu çok iyi araştırmalıdır."

'KOBANİ'DE İNSANLAR CANLI CANLI YAKILIYOR'

Kobani'de yaşanan çatışmalara vurgu yapan Türk, "Bugün Kobani'de insanlar canlı canlı çukurlara konularak üzerine atılan benzinden sonra yakılıyor. Peki, bunlar insan değil mi? Amacımız halklara karşı düşmanlık değildir. Bizler sadece sınırları aşarak halklar arasında beraberlik sağlamak istiyoruz. Kürt halkı kendi özgürlüğüne kavuşuncuya kadar bir demokrasiden bahsedilemez. Bir istikrardan bahsedilemez. Bunu söylemek isteyenler ilk önce Rojava'da yaşananlara baksın. Şengal'de yaşanan çatışmalar nedeni ile Mardin’e 3 bin Ezidi yerleşti. İki gündür Kobani'de de şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Bölgede yaşanan olaylara üzülüyoruz. Ne yazık ki Kürt halkına yapılan bu kadar olayda tüm devletler sessiz kalmaktadır. Hâlbuki Kürt halkı hiçbir devlete saldırmadı, hiçbir toprağı ele geçirmedi. Sadece kendi kutsal topraklarında özgür bir şekilde yaşamak istiyor." şeklinde konuştu

Kısa bir değerlendirme yapan Norveç Büyükelçisi Janis Bjorn Kanavın ise barış sürecinde kendilerine düşen görevi ve gerekli araştırmaları yapacaklarını ifade etti. Kanavın, barış sürecine ilişkin heyetlerle de görüşmeler yapacaklarını belirterek, "Bizler de tabiî ki demokrasinin öncülüğünü yapıyoruz. Bu konuda bize düşen görevleri her zaman yapmaya hazırız." dedi. 


CİHAN