Aidatı olmayan kredi kartı geliyor

Tüketicilerin bir numaralı sorunu olan kart aidatları tarih olacak.İşte bankarın bu konu için yaptığı son çalışma.

Aidatı olmayan kredi kartı geliyor
02 Nisan 2013 Salı 11:12 tarihinde eklendi, 1.293 kez okundu.

 

Tüketicilerin başına bela olan kart aidatı artık sorun olmaktan çıkıyor. Bankalar bu sorunu kökten çözcek adımı atmaya hazırlanıyor. Bankalar yıllık aidat alınmayan kredi kartı çıkarıyor.
 
Ama bu kart diğerlerinden biraz farklı olacak. Bu kredi kartlarının da parapuan, taksit gibi bankaya ekstra maliyet yükleyen avantajları olmayacak.
 
Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Aras, “Terzi gibi her müşteriye ayrı elbise dikeceğiz” derken, Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, "Bankalar olarak ücret alınmayan kart isteniyorsa yaparız ancak çok ilgi görmez” dedi.
 
HT Ekonomi'den Sefer Yüksel'in haberine göre kredi kartı ücretleri, bankalarla tüketiciler arasında her dönem tartışma hatta dava sebebi olan bir konu. Bankalar kredi kartlarının taksit, parapuan gibi özelliklerinden dolayı bu ücreti almakta haklı olduklarını söylerken, birçok tüketici de alınan bu ücretin haksız olduğunu savunuyor. Ancak bankalar bu sorunu kökünden çözecek bir adım atmak için düğmeye bastılar. Şöyle ki, bankalar tüketicilerden ve kamuoyundan gelen bu baskı üzerine artık ürün raflarına yıllık aidat alınmayan kredi kartını da koymaya başladı. Bu yeni ürünlerde müşteriden yıllık kredi kartı ücreti alınmayacak. Ancak bu kredi kartlarının da parapuan, taksit gibi bankaya ekstra maliyet yükleyen avantajları olmayacak. Yıllık kart ücreti ödemek istemeyen tüketiciler bankalardan bu kartı alacak ve sorun çözülecek. Bankacılar, sektör olarak artık terzi gibi her müşteriye ayrı elbise dikecekleri yorumunda bulundu. Aslında bazı bankalar bu ürünü bir süredir müşterilerine alternatif olarak sunuyordu.
 
YILLIK AİDATA ALTERNATİF
 
Ancak önümüzdeki dönemde hemen hemen bütün bankalar bu ürünü satmaya başlayacaklar. “Artık öyle bir döneme girdik ki, bankacılık sektörü olarak terzi gibi her müşteriye ayrı bir elbise dikeceğiz” diyen Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, “Biz yaklaşık 1 yıldır kart ücreti ödemek istemediğini söyleyen müşterilerimize alternatif ürün olarak aidatsız kredi kartımızı öneriyoruz. Aidat ödemek istemeyen müşteriler bu ürünü alıyor” dedi. Aras, bu ürünün Finansbank’ın toplam kredi kartları içindeki payının ise yüzde 20’ler düzeyinde olduğunu söyledi.
 
BANKACILAR AİDATSIZ KARTA SICAK BAKIYOR
 
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen Avrupa’da benzer uygulamalar incelendiğinde çok fazla bir yol alınmadığının altını çizdi. Özen, “Ancak madem bu konu sürekli gündeme geliyor, biz bankalar olarak yıllık ücret alınmayan kredi kartı da raflarımıza koyalım. Bu ürünün tanıtımını da yapalım. Dileyen müşteri de bu ürünü kullansın. Ancak ben toplam kredi kartı içindeki payının yüzde 15’i geçeceğini sanmıyorum. Çünkü aslında müşterilerin büyük çoğunluğu mevcut sistemden ve kredi kartlarının sağladığı avantajlardan çok memnun. Bunun için de yıllık alınan kart ücretini sorun yapmıyorlar” diye konuştu.
 
‘YÖNETECEĞİMİZ BİR SORUN DAHA ÇIKTI!’
 
Gümrük Bakanlığı’nın tüketicilerin hakem heyetlerine açtığı davalarda alınan peşin ücreti kaldırdığı ve dava açmanın kolaylaştırıldığı şeklindeki haberleri sorduğumuz Özen, konuya esprili bir yanıt verdi. Davaların yüzde 59’unun bankalara yapıldığını hatırlattığımız Özen, “Ne yapalım yönetmemiz gereken bir sorun daha çıktı demek” yanıtını verdi. “Herhalde bankalar hukuk servislerine yeni personeller alacak” yorumuna ise Özen gülerek “Öyle görünüyor” diye konuştu. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ise konuyla ilgili “Hakem Heyetlerine gelen davaların hepsi bankalar lehine sonuçlanıyor” yanıtını verdi.