AİHM terör tazminatlarına kapılarını kapattı

AİHM, Türkiye'de Terör ve Terör ile mücadelede doğan zararların karşılanması kapsamında çıkardığı yasada tazminat alamayan ve iç hukuk yollarını tüketerek kendisine başvuran dosyaları, "Kabul edilebilirlik" aşamasından dahi geçirmeden reddettiği belirtildi.

AİHM terör tazminatlarına kapılarını kapattı
10 Temmuz 2013 Çarşamba 12:24 tarihinde eklendi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), Türkiye'de Terör ve Terör ile mücadelede doğan zararların karşılanması kapsamında çıkardığı yasada tazminat alamayan ve iç hukuk yollarını tüketerek kendisine başvuran dosyaları, "Kabul edilebilirlik" aşamasından dahi geçirmeden reddettiği belirtildi. Diyarbakır'da bugüne kadar terör tazminatlarını kapsayan yaklaşık 150 dosyayı AİHM'e gönderdiğini söyleyen Avukat Yavuz Baraz, bunlardan yaklaşık 100'ünün reddedilerek geri gönderildiğini söyledi.
 
Türkiye'de, Terör ve Terörle Mücadelede doğan zararların karşılanması için çıkarılan 5233 sayılı yasa kapsamında terör tazminatı alamayan vatandaşların başvurduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden (AİHM) istedikleri sonucu alamadıkları ortaya çıktı. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı ile ilgili yasa çıkmadan önce Komisyonlar, İdare Mahkemeleri, Danıştay ve Danıştay Karar Düzeltmede terör tazminatı ile ilgili sonuç alamayan vatandaşların başvurduğu AİHM'de başvuruların büyük çoğunluğu, "Kabul edilebilirlik" aşamasını dahi geçmeden reddedildiği belirtildi. Avukat Yavuz Baraz, Anayasa Mahkemesine başvuru hakkının doğduğu 1 Eylül 2012 tarihinden önce terör tazminatları ile ilgili AİHM'e gönderdikleri yaklaşık 150 dosyadan 100'ünün birinci aşamadan dahi geçirilmeden reddedildiğini belirterek, şöyle dedi: "Terör tazminatları konusunda iç hukuk, bize terör tazminatı isteyen kişinin köyünün tamamen boşalmasını şart koşuyor. Eğer köyü tamamen boşalmamış ise ya da köyde korucular ile birlikte 1 aile dahi varsa köyde güvenlik olduğunu gerekçe göstererek tazminat talebini reddediyor. İç hukuk yollarını tamamen bitirdiğimizde mecburen müvekillerimizin talebi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuruyoruz. AİHM, başvuruların büyük bir bölümünü, 'Ön inceleme ve kabul edilebilirlik' aşamasından dahi geçirmeden reddediyor. Gerekçe olarak Türkiye'de verilen kararların yerinde olduğunu ifade ediyor. AİHM itiraz hakkı bile vermeden reddettiği için de süreç sona eriyor. AİHM, terör tazminatları konusunda Türkiye'nin verdiği kararları yerinde görüyor. Türkiye'nin terör ve terörden doğan zararların karşılanması için böyle bir yasa çıkardığını, bu nedenle verilen kararları yerinde görüyorlar."

DHA