AİHM, Timoşenko'nun başvurusunu görüştü

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM), Ukrayna'nın eski başbakanlarından Yuliya Timoşenko'nun şikayet başvurusu görüşüldü.

AİHM, Timoşenkonun başvurusunu görüştü
28 Ağustos 2012 Salı 18:37 tarihinde eklendi, 1.333 kez okundu.

 

Duruşmada, ülkesinde tutuklu bulunan Timoşenko'nun ve Ukrayna hükümetinin avukatlarının görüşlerini dinleyen AİHM, kararını daha sonra verecek. 
   
Timoşenko'nun avukatları, müvekkillerinin ülkesindeki duruşmalarda ''haklarının ihlal edildiğini'' ve ''adil bir şekilde yargılanmadığını'' savundu. Hükümetin avukatları ise iddiaları reddetti. 
   
Savunma avukatları, müvekkillerinin gözaltı koşullarının insan haklarına aykırı bir durum teşkil ettiği şikayetinde bulundu. 
     
Basının büyük ilgi gösterdiği duruşmayı Timoşenko'nun kızı Eugeania da izledi. 
     
Eugenia Timoşenko, duruşma öncesi basına yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki temyiz mahkemesinin yarın annesinin geleceğiyle ilgili vereceği karardan ''umutsuz olduğunu'' belirterek, Ukrayna'da ''yargının bağımsız olmadığını'' söyledi. 
     
Timoşenko, başbakan olduğu dönemde, ''görevini suistimal ederek ülkeyi maddi olarak zarara uğrattığı'' gerekçesiyle suçlu bulunmuş, 7 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 
     
Ukrayna Başbakanı, karara itiraz ederek ülkesindeki temyiz mahkemesine başvurmuştu. 
     
AİHM, geçen yıl sonu davanın siyasi önemini dikkate alarak, ''iç hukuk yolları tüketilmemesine'' rağmen konu ile ilgili duruşmanın öne alınmasını kararlaştırmıştı. 
     
Timoşenko, AİHM'e yaptığı şikayet başvurusunda ''ülkesinde hakkında açılan davaların siyasi amaçlı olduğunu, haksız yere tutuklu kaldığını ve sağlık durumunun kötü olmasının tutukluluk sırasında göz önüne alınmadığı'' görüşünü belirtmişti.