AİHM yine cezayı kesti

AİHM, Haluk Özmen isimli göçmen işçinin, Avustralya'da yaşadığı yıllarda eski karısı tarafından Türkiye'ye kaçırılan kız çocuğunun mahkeme kararına rağmen kendisine iade edilmemesiyle ilgili şikayetini haklı buldu.

AİHM yine cezayı kesti
05 Aralık 2012 Çarşamba 14:01 tarihinde eklendi.

 

AİHM, ''Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin aile ve özel yaşama saygı ilkesiyle ilgili 8. maddesini ihlal ettiğine'' hükmetti. 
     
Türkiye, karar gereği, mahkeme masrafları da içinde olmak üzere Samsun'a yerleştiği belirtilen 1965 doğumlu Özmen'e toplam 17 bin 500 Avro ödeyecek. 
     
Avustralya'da yaşadığı yıllarda boşanmak istediği, kendisi gibi Türk vatandaşı olan karısının, Avustralya Mahkemesi'nin geçici olarak Türkiye'yi kızıyla ziyaret etme izni vermesinin ardından bir daha bu ülkeye geri dönmediği ve kızını kendisini göstermediği şikayetinde bulunan Özmen, Avustralya Mahkemesi'nin kızın kendisine iade edilmesi kararına rağmen bu kararın yerine getirilmemesini gerekçe göstererek 2008 yılında AİHM'e başvurmuştu. 
     
Avustralya Mahkemesi'nin, uluslararası Lahey sözleşmesini gerekçe göstererek kendisini haklı bulduğunu ifade eden Özmen, AİHM'e yaptığı şikayette, ''Kendisiyle görüştürülmesine izin verilmeyen kızının psikolojik ve fiziksel sarsıntı geçirmesinden ve iyi eğitim alamamasından korktuğu'' görüşünü dile getirmişti.