AİHM’nin Perinçek kararına itiraz

İsviçre, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek hakkında verdiği hükmü temyize götürme kararı aldı.

AİHMnin Perinçek kararına itiraz
11 Mart 2014 Salı 18:03 tarihinde eklendi.

Yerel basında bugün çıkan habere göre İsviçre, AİHM’nin verdiği ‘Ermeni soykırımı’ iddialarını reddetmenin ifade özgürlüğü kapsamında olduğu kararına itiraz edecek.

İsviçre, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dönem başkanı olduğu için Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki problemin çözümünde Türkiye’den destek bekliyor. Bern yönetiminin, Türkiye ile diplomatik ilişkilerin gerilmemesi için AİHM kararına kabulleneceğini bekleniyordu. İsviçre’nin Ermeni lobisinin baskısı sonucunda hükmü temyize götürme kararı aldığı öne sürüldü.

İsviçre mahkemeleri Doğu Perinçek’i 2005 yılında cezaya çarptırmıştı. Perinçek, İsviçre’de verdiği konferansta 1915 yılı olayların soykırım olmadığını ifade etmişti. ‘Ermeni soykırımı’ ifadesini ‘uluslararası bir yalan’ olarak nitelendiren Perinçek, İsviçre mahkemelerinin verdiği cezayı kabullenmeyerek, davayı AİHM'ye taşımıştı.


CİHAN