AK Parti ile CHP arasında 'dere' tartışması yaşandı

AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun'un, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'ye yönelik "Sen nereden gelmişsen Yalova'ya, bir başka yerden, derenin öbür tarafından gelmişsin, ben bu ülkenin, Karadeniz'in en güzel yerlerinden gelmişim ve 40 yıllık da Yalovalıyım." sözleri tartışma başlattı. İnce, 'derenin öbür tarafı' tabiri ile göçmenlere hakaret edildiğini savundu.

AK Parti ile CHP arasında dere tartışması yaşandı
22 Ocak 2014 Çarşamba 20:10 tarihinde eklendi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. Meclis gündeminde HSYK’nın yapısında değişiklik ön gören teklif bulunuyor. AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, "Oradaki Sayın Milletvekili nefes almadan Yuh! diyecek kadar ileri gitmiştir ve siz bunu saygısızlık saymıyorsunuz. Sizin ölçüleriniz değişik, sizin edep ve adap anlayışınız değişik, hayâ anlaşınız değişik.' ifadelerini kullandı. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ise 'Sen ayakkabı kutusundaki doları, hırsızlık saymıyorsun." karşılığını verdi.

Coşkun da "O ayakkabı elinizde kalacak merak etmeyin." dedi. İnce, "Neyi kalacak? Ben mi koydum, o dolarları oraya? O dolarları, ben mi koydum oraya?" ifadelerini kullandı. Coşkun da "O ayakkabılar elinizde kalacak sizin. O ayakkabı ile iki ay oynayın, öyle kendinizi meşgul edin. Yalova'daki yatırımlara gelince: 12 yıllık milletvekili olduğunu söylersin sık sık ve eski milletvekillerimizi de zikredersin bu kürsüde, Şükrü Önder Bey'i, İlhan Evcin Bey'i. Onlar benim arkadaşım ve kardeşim, onları da zikredersin. Bir defa ben… Sen nereden gelmişsen Yalova'ya, bir başka yerden, derenin öbür tarafından gelmişsin, ben bu ülkenin, Karadeniz'in en güzel yerlerinden gelmişim ve 40 yıllık da Yalovalıyım." şeklinde konuştu.

Coşkun'un "Derenin öbür tarafından gelmişsin" sözleri Meclis'te tartışma başlattı. Sataşmadan dolayı söz alan Muharrem İnce, "Sayın Başkan, herhâlde duydunuz değil mi? 'Derenin öbür tarafından geldim.'den daha ağır bir hakaret olur mu?" dedi.

MHP'li Yusuf Halaçoğlu, "Bu tarafı neresi, öbür tarafı neresi? Yuh!" değerlendirmesinde bulundu. MHP'li Lütfü Türkkan da "Ya ne hakareti, bunlar faşist ya, faşist!" diye konuştu. Başkanvekili Sadık Yakut ise "Derenin öte tarafı da Türkiye'de çok kullanılan bir söz ama ben bunu hiçbir zaman için hakaret anlamında anlamadım." şeklinde konuştu.

Türkkan "Nereden geldiği belli olmayanlar böyle konuşur, hep öyle olmuştur. Nesebi gayrisahih!" dedi. İnce şöyle devam etti: "Şimdi, Sayın Başkan, önce, 12 yılda Yalova'dan alınan vergi Yalova'ya yapılan yatırım, buna bakmak lazım, alınan, verilen. Biraz matematik biliyorsan, git, önce bunları bir topla. Yalova'dan alınanlar, verilenlerden 1,5 kat fazla; birincisi bu.

Yani, fazla aldığımız bir şey yok, tam tersine, zarardayız. İkincisi, 'Ne yaptın'a gelince: Bak Temel Coşkun, Samsun'dan Kastamonu'ya, Mersin'e, Edirne'ye, Kahramanmaraş'a git, Yalovalıyım dediklerinde şunu derler: Muharrem İnce'nin memleketinden misin? Bak, seninle Taksim Meydanı'na çıkalım.

İki saat bir köşede sen dur, bir köşede ben durayım, bana bin kişi gelip fotoğraf çektirecek, sana 1 kişi gelip selam verirse maaşımı sana bağışlayacağım. 'Derenin öbür tarafı' diyerek göçmenlere hakaret ediyorsun, hakaret ediyorsun. Göçmenlere hakaret ediyorsun. Sen bunu unutma. O derenin öbür tarafını, sana Yalova'da göstereceğim ben." ifadelerini kullandı.


CİHAN