AK Parti'nin yeni genel başkanı Ahmet Davutoğlu

Davutoğlu, 1479 delegeden 1388'i oy kullandı. Kullanılan oylardan 6'sı geçersiz sayıldı. 1382 delegenin oyunu aldı

AK Partinin yeni genel başkanı Ahmet Davutoğlu
27 Ağustos 2014 Çarşamba 17:36 tarihinde eklendi.
AK Parti Olağanüstü Kongresi Divan Başkanlığı'na göre, toplam 1479 delegeden 1388'i oy kullandı. Kullanılan oylardan 6'sı geçersiz sayıldı. 1382 delegenin oyunu alan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti'nin yeni genel başkanı oldu. Davutoğlu sonuçların açıklanmasından sonra yaptığı teşekkür konuşmasında, "Milletimizden aldığımız destek yanında en büyük destekçimiz bu anlayışta ve hedefte yeni Türkiye hedefi ile bugün kongrede bizim önümüzü açmış olan sayın cumhurbaşkanımızın Çankaya'daki varlığıdır" dedi. 
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti Olağanüstü 1. Kongresi'nde delegelerden 1245'inin imzasıyla genel başkanlığa aday gösterildi.

Delegelerin tamamının oy kullanması için sandıkların kapanması 17.15'e kadar uzatıldı. Kongre salonunda oy kullanmayan delegelere oy kullanmaları yönünde çağrıda bulunuldu. Çağrıda bulunanlar arasında eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da vardı. Divan başkanlığı 17.30 civarında sonucu açıkladı. AK Parti Olağanüstü Kongresi Divan Başkanlığı'na göre, toplam 1479 delegeden 1388'i oy kullandı. Kullanılan oylardan 6'sı geçersiz sayıldı. 1382 delegenin oyunu alan Davutoğlu AK Parti'nin yeni genel başkanı oldu. Sonuçların açıklanmasından sonra Davutoğlu'nu, ilk olarak Erdoğan, öperek tebrik etti. Davutoğlu sonuçların açıklamasından sonra yaptığı teşekkür konuşmasında, "Hepinizi saygıyla, muhabbetle selamlıyorum. Zatıma gösterilen sonuç, beni ağır bir sorumluluğu bundan sonra üstlenmekle karşı karlıya bıraktı. Allah, bu sorumluluğunun kudretini göstermeyi nasip etsin. Mahcup eylemesin. Sayın cumhurbaşkanımıza bir kez daha teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Sayın cumhurbaşkanımıza teşekkürümüz bugün kongrede yaşanan atmosferle ilgilidir. Türk demokrasi tarihinde 2 ilki yaşamış olacağız. Böylesi bir devir teslimle hiçbir ihtilaf olmadan, farklı görüş, bir izlenim sahibi olmadan birlik beraberlik sayesinde devir teslim gerçekleşmiş oldu" diye konuştu. 
 
"TÜRK DEMOKRASİ TARİHİNDE BİR İLK"
Davutoğlu, "Siyasi rekabetler aslında bugün AK Parti'nin siyaset farkını ortaya koymuştur. Türk demokrasi tarihinde ilk kez böyle bir devir teslim yapıldı. Ayrıca ilk defa Türk demokrasi tarihinde, yarın aynı partiden iki cumhurbaşkanı arasında devir teslim töreni yapılacak" dedi. 
 
"İNŞALLAH 2015'TE ANAYASA'YI DEĞİŞTİRECEK BİR ÇOĞUNLUKLA MECLİS'E GELMEMİZ MÜMKÜN OLUR"
2015 seçimlerinin ilk hedef olduğunu belirten Davutoğlu, "Daha kat edilecek çok yol var. Kat edilecek yoldaki gücü de kendimizde görüyoruz. Sayın cumhurbaşkanımız konuşmasında bize bir emanet bıraktı. Bundan sonraki 3 seçimi hedef gösterdi. İlk hedef 2015. İnşallah 2015 seçimlerinde çok güçlü bir destekle, Anayasa'yı değiştirecek bir çoğunlukla Meclis'e gelmemiz mümkün olur. Bunu başaracağımıza inanıyorum" açıklamasında bulundu. 
 
"BİRİLERİNİN TÜRBÜLANS OLUŞTURMA NİYETLERİ"
2015 seçimlerinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Davutoğlu, "2015 yılında, bu emaneti devir almamız halinde, 2019 yılına kadar altın ölçeğinde değerli bir 4 yılımız olacak. Bir seçim maratonuna girmeyeceğimiz bu anlamda birilerinin türbülans oluşturma niyetlerinin hiçbir zaman gerçekleşmeyeceği bir istikrar dönemine gireceğiz. 2015 -2019 yılları, yeni Türkiye'nin inşasında önemli ve kritik bir konuma getirecektir" ifadelerine yer verdi. 
 
"EN BÜYÜK DESTEKÇİMİZ SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZIN ÇANKAYA'DAKİ VARLIĞIDIR"
Davutoğlu, "Milletimizden aldığımız destek yanında en büyük destekçimiz bu anlayışta ve hedefte yeni Türkiye hedefi ile bugün kongrede bizim önümüzü açmış olan sayın cumhurbaşkanımızın Çankaya'daki varlığıdır" dedi. 
 
"CUMHURBAŞKANLIĞINI ÖYLESİNE BİR MEKANİZMA İLE SEÇELİM Kİ BİR FREN ROLÜ OYNASIN"
Davutoğlu, "Türkiye'de maalesef Anayasalar yapılırken özellikle 1982 Anayasa'sı, bir varsayım ile yapılmıştır. O da şu: Bu millet doğruyu tercih edemez. Yanlış başbakan getirebilir. Dolayısıyla cumhurbaşkanlığını öylesine bir mekanizma ile seçelim ki bir fren rolü oynasın. Türkiye'de silah gösterilerek adaylıktan çektirilmiş Ali Fuat Başgil rahmetli var. Şimdi artık bu dönem bitti" diye konuştu. 
 
"NE DE BAŞBAKANLIK CUMHURBAŞKANLIĞI İLE BİR ŞEKİLDE FARKLI TERAKİLERE SAHİP OLMA MAKAMIDIR"
Davutoğlu, "Ne cumhurbaşkanlığı makamı, devlet adına milletin iş başına getirdiği hükümeti denetleme makamıdır. Ne de Başbakanlık, cumhurbaşkanlığı ile bir şekilde farklı terakilere sahip olma makamıdır. İnşallah milletimizden destek almış seçilmiş cumhurbaşkanı ve seçilmiş başbakanı ile gerçek anlamda bir ivme, sıçrama dönemi yaşayacağız" ifadelerini kullandı.
 
"GÖRDÜĞÜNÜZ GİBİ BİRLİKTE TERLEDİK"
Kurultayın yapıldığı salonun sıcak olmasına ilişkin Davutoğlu, "Bunda da bir hikmeti vardır. Sayın cumhurbaşkanımız, "Bundan sonra terleyen cumhurbaşkanı ve başbakan olacak" demişti. Gördüğünüz gibi birlikte terledik. Alın terinin karışmadığı hiçbir sonuç helal değildir. Alın terinin karışmadığı emek nasıl helal olmazsa, millet adına dökülen terin karışmadığı siyasi mücadele de helal olmaz" açıklamasında bulundu. 
 
"HER TÜRLÜ ZORLUĞA DİRENMEK ADINA BU YOLA ÇIKTIK"
Davutoğlu, "Biz millet adına ter dökmeye, enerji harcamaya her türlü zorluğa direnmek adına bu yola çıktık. Allah bu yolda ayaklarımızı sabit eylesin" dedi.