Akçakale Gümrük Kapısı hizmete açıldı

Suriye sınırındaki Akçakale Kapısı bugün yeniden hizmete açıldı

06 Haziran 2013 Perşembe 12:26 tarihinde eklendi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2 Mayıs 2013 tarihinde meydana gelen olaylar nedeniyle kapatılan Suriye sınırındaki Akçakale Kapısı’nın bugün itibariyle yeniden hizmete açıldığını bildirdi.

Bakan Hayati Yazıcı, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "02 Mayıs 2013 tarihinde, Suriye’den Ülkemize kontrolsüz bir şekilde giriş yapmak isteyen yaklaşık 300-400 kişiden oluşan Suriyeli bir grubun başlattıkları olaylar nedeniyle 1 polisimiz şehit olmuş, içinde gümrük müdürlüğümüz personelinin de bulunduğu 11 kişi yaralanmış, bunun üzerine Akçakale Gümrük Kapımız bu tarihten itibaren her türlü işlemlere kapatılmıştı." dedi. Yazıcı, bu zaman zarfında Türkiye ile Suriye arasında karşılıklı insan, eşya ve taşıt giriş-çıkışı olmadığı ancak olaylar nedeniyle Suriye’ye çıkış yapamayıp Türkiye’de kalan veya herhangi bir nedenle Suriye’ye geçmesi gereken bazı Suriyelilerin yaya olarak Suriye’ye geçişlerine müsaade edildiğini ifade etti.

"YOLCU VE KÜÇÜK ARAÇ İŞLEMLERİ HARİÇ, KAPI AÇILDI"

Bakan Yazıcı, Akçakale Gümrük Kapısı’nın kapalı olduğu dönemde gerçekleştirdikleri analiz sonucunda idari ve teknik olarak çalışmalar yapıldığı ve kapının güvenlik anlamında en üst seviyeye çıkartıldığına işaret ederek, "Akçakele Gümrük Kapısı’nda bu sürede mobil x-ray cihazı başta olmak üzere personel takviyesi ve diğer teknik ve idari çalışmalar tamamlanmıştır. Valiliğimizin koordinasyonunda diğer Kamu Kurumlarının da katılımıyla ile gerçekleştirilen bu çalışmalar tamamlanmış, bunun akabinde ihracatçılarımızın istekleri ile Suriyelilerin ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak, kapımız şu an yolcu ve küçük araç işlemleri hariç olmak üzere insani yardım, ihracat, bazı eşyaların ithali ve transit işlemlerine müsaade edilmesine karar verilmiştir. Sonuç olarak Akçakale Gümrük Kapısı bugün itibariyle yeniden hizmete açılmıştır." dedi.

"Ancak can ve mal güvenliği açısından hiçbir insanımızın ve aracımızın Suriye tarafına geçişine müsaade edilmemekte, gerek yardım malzemeleri gerekse ihracata konu eşyalar ki bunlar çimento, un, su, patates vb. gıda maddeleridir." diyen Yazıcı, Akçakale gümrük sahasında, Suriye’den gelen araçlara aktarma yapılmak suretiyle karşıya gönderilmek de oduğu, günlük ortalama 100-120 adet TIR veya kamyon aktarması yapılabildiğini kaydetti.