Akçakale'de durum sakin

PYD güçleri ile muhaliflerin takas yöntemiyle uzlaşmaya varmasıyla silahların susması, çatışmalarla birlikte tedirginliğin hakim olduğu Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'ne huzur getirdi. Silah ve patlama seslerinin sona ermesiyle Akçakale'de hayat normale döndü.

Akçakalede durum sakin
22 Temmuz 2013 Pazartesi 13:53 tarihinde eklendi.
Akçakale'ye birkaç yüz metre uzaklıktaki Suriye'nin Telabyad ilçesi, geçen yıl Eylül ayında günlerce süren şiddetli çatışmaların ardından muhaliflerin kontrolüne geçti. Suriye tarafından atılan çok sayıda mermi, roket, havan ve top zaman zaman sınırı aşarak Akçakale'ye düştü. Geçen yıl Ekim ayında sınırı aşan bir top mermisinin isabet ettiği evde de 3 kız çocuğu ve 2 kadın yaşamını yitirdi. 2 ay süren ve Akçakale'de tedirginliğe yol açan çatışmalar sırasında Türkiye, sınırı aşan top ve roketlere angajman kuralları kapsamında ateşle karşılık verdi.
 
RASULAYN KUTLAMASI OLAY ÇIKARDI
 
Telabyad'da aylar süren sessizlik, geçen cumartesi günü Şanlıurfa'nın bir başka ilçesi olan Ceylanpınar'ın karşısındaki Rasulayn'ın PYD'nin kontrolüne geçmesiyle bozuldu. Telabyad'da yaşayan bazı Kürt gruplar, Rasulayn'ın kontrolünün PYD'ye geçmesini kutlamak amacıyla evlerine bayrak asması gerginliğe yol açtı. İlçenin kontrolünü elinde bulunduran muhalif gruplar, PYD yanlılarının evlerine yönelik saldırı düzenledi.
 
KOBANİ'DEN GELEN GRUPLARLA ÇATIŞMA ÇIKTI
 
Cumartesi günü meydana gelen olayın ardından Telabyad'a, yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Kürtler'in kontrolündeki Arapça ismi Ayn-El Arap olan Kobani İlçesi'nden silahlı gruplar geldi ve muhalifler ile çatışmaya başladı. Cumartesi başlayan çatışmalar sırasında PYD yanlıları, Telabyad'da Özgür Suriye Ordusu ile birlikte hareket eden El-Nusra cephesinin komutanlarından Ebu Musab'ı kaçırdı. Bu olayın ardından şiddetlenen çatışmalar Akçakale'de de tedirginliği artırdı. 
 
KÜRTLERİN EVLERİ BOMBALANDI
 
Muhalifler, ilçeye çatışmaya gelen PYD yanlılarını Telabyad'ın 2 kilometre dışındaki Tel-Hadar bölgesinde durdurdu, tank ve üzerinde uçaksavar ile makinalı tüfekler bulunan araçlarla savunma hattı oluşturdu. Muhalifler bu noktada ilçeye gelmek isteyen PYD'lileri üzerlerine tüfeklerle ateş ederek ve top atışı yaparak püskürttü. Saatlerce süren ve sınırın iki tarafında yaşananları tedirgin eden çatışmalar sırasında, muhalifler dün akşam saatlerinde Telebyad ilçe merkezinde oturan ve Kürt grupları kendilerine karşı kışkırttığı ileri sürülen bazı Kürtler'in evlerine yönelik bombalı saldırı düzenledi. Bombalı saldırıda çok sayıda ev kullanılamaz hale gelirken, şiddetli patlama Türkiye tarafında korkuya neden oldu.
 
EL NUSRA KOMUTANI 300 KÜRT İLE TAKAS EDİLDİ
 
Çok sayıda kişinin öldüğü şiddetli çatışmaların ardından dün akşam muhalifler ile PYD güçleri arasında görüşmeler yapıldı. Yapılan görüşmelerin ardından taraflar El Nusra cephesinin önemli isimleri arasında gösterilen Ebu Musab'ın, Telabyad'da kalan 300 Kürt ile takas edilmesi konusunda anlaştı. Tarafların takası gerçekleştirmesinin ardından serbest kalan Ebu Musab, güvenlik gerekçesiyle açıklanmayan bir yere götürülürken, 300 Kürt ise, 50 kilometre uzaklıktaki Kobani'ye götürüldü.
 
SESSİZLİK HUZUR GETİRDİ
 
Bu anlaşmanın ardından gece zaman zaman aralıklarla duyulan silah sesleri, sabah saatlerinden itibaren yerini sessizliğe bıraktı. Gün içerisinde hiç silah sesinin gelmemesi, iki gündür sınır hattına yaklaşılmaması için uyarı anonsları yapılan Akçakale'de de tedirginliği sona erdirdi. Hafta sonunu sınırı aşabilecek mermilere hedef olmamak için evlerinde geçiren Akçakaleliler, sınırın diğer yakasında çatışmaların sona ermesiyle evlerinden çıkarak günlük yaşamlarına devam etti.
 
GÜVENLİK ÖNLEMLERİ SÜRÜYOR
 
Öte yandan hafta sonunu silah ve patlama sesleriyle geçiren Akçakale'de sessizlik insanların tedirginliğini azaltırken, güvenlik güçleri sınır hattındaki önlemlerini sürdürüyor. Sınırın bazı noktalarında zırhlı araçların kazılan mevzilerde nöbet halinde durduğu, çok sayıda zırhlı aracın da devriye dolaşarak gelişmeleri takibini sürdürdüğü görüldü.

DHA