Akdeniz Akademisi’nden tarihi görev

1513 yılında çizdiği dünya haritası ile coğrafya ve denizcilik alanında yeni bir çığır açan ünlü Türk denizcisi Piri Reis, İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi’nin düzenlediği konferansla anıldı.

Akdeniz Akademisinden tarihi görev
23 Mayıs 2013 Perşembe 11:04 tarihinde eklendi.

UNESCO tarafından 2013’ün Piri Reis’i Anma Yılı ilan edilmesi dolayısıyla Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen konferansta, ünlü Türk denizcisi bir kez daha anıldı.

Piri Reis’in bilim dünyasına armağan ettiği haritanın 500. yılında düzenlenen, "Denizci ve Dünya Bilgini Piri Reis" isimli konferansın moderatörlüğünü, Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu yaptı. Aynı zamanda Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu ve Yönetim Kurulu üyesi olan Balcıoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, Piri Reis gibi önemli değerlerin eserlerinin unutulmaması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına sorumluluk duyduklarını söyledi. Konuşmacılardan Prof. Dr. Zeki Arıkan ise Piri Reis’in yaşadığı tarih açısından taşıdığı önemin, ancak cumhuriyet dönemiyle hatırlanabildiğini ve eserlerinin basımlarının Atatürk’ün direktifleriyle yapıldığını dile getirdi. Diğer bir konuşmacı Prof. Dr. İdris Bostan da, “Akdeniz’de Piri Reis ve 'Yeni Dünya' Haritası” başlıklı bir sunum yaptı. Prof. Dr. Salih Özbaran ise “Piri Reis'in Hint Okyanusu Serüveni ve Ölümü” konulu bildirisinde, dönemin tarihi olaylarını ve coğrafi keşifleri ilginç örneklerle anlattı.


CİHAN