Akdeniz elektrik dağıtımın özelleştirilmesi

Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu İcra Kurulu Başkanı İsmail Ergüneş, Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ'nin faaliyette bulunduğu bölgeye önümüzdeki 3 yıl içinde 350-400 milyon liralık yatırım yapmayı planladıklarını bildirdi.

Akdeniz elektrik dağıtımın özelleştirilmesi
12 Kasım 2012 Pazartesi 17:20 tarihinde eklendi, 1.086 kez okundu.

 

Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'ye (TEDAŞ) bağlı Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ'nin özelleştirme ihalesinde 546 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu'nun İcra Kurulu Başkanı İsmail Ergüneş, ihalenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 
   
Ergüneş, Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ'nin 2 yıl önce yapılan ihalesinde en yüksek teklifin 1 milyar 165 milyon dolar olduğunun hatırlatılması üzerine, bu fiyatı kendilerinin vermediğini, o fiyatın ne beklentiyle verildiğini de bilmediğini söyledi. 
     
Elektrik dağıtım şirketlerinde hesaplamaların belirli olduğunu, bunun üzerine birtakım verimlilik parametrelerinin koyulduğunu ifade eden Ergüneş, şöyle konuştu: 
     
''Herkes birbirinden farklı fiyatları koyabilir ama ne yaparsınız yapın bence o fiyatlara ulaşma şansınız yok. Ben bir piyasa profesyoneli olarak bunu söylüyorum. Kim ne bekledi ne yaptı o hesapları, o paraları verdi onu bilme şansım yok. Ancak bütün samimiyetimle söylüyorum bu fiyatı o ihalelerle değil, ilk yapılan 9-10 bölgenin fiyatlarıyla karşılaştırmak gerekir. Çok yüksek fiyat, dağıtım şirketleri için nihai müşteri açısından doğru bir şey değil. Zaten enerji strateji belgesinde de dağıtım özelleştirmelerinin gelir odaklı yapılmayacağı, tamamen piyasanın yeniden yapılandırılması temelinde yapılacağı defalarca arz edildi. Sonuçta bir önceki ihalede ortaya çıkan fiyatlar reel fiyatlar değildi nitekim orada biz yoktuk zaten. Doğru fiyat olarak bunu görmek gerekir.'' 
   
Ergüneş, elektrik dağıtım ihalelerine ilgilerinin devam edeceğini, bunları öngörerek ortaklık kurduklarını ve sektöre olan inançlarının da her geçen gün arttığını belirtti. 2,5-3 yıldır işlettikleri elektrik dağıtım şirketlerinde ciddi verimlilikler yarattıklarını anlatan Ergüneş, önümüzdeki dönemde bütün dünyada iş yapma becerisinin daha öne çıkacağını, kendilerinin de bu işi iyi yaptıklarını düşündüklerini kaydetti. 
     
Bölgeye yapılacak yatırımla ilgili soru üzerine de Ergüneş, Antalya'nın Türkiye'nin gözbebeği olduğunu, o bölgedeki hizmet kalitesi ve standardının, elektriğin kalitesinin ve sürekliliğinin en üst düzeyde olması gerektiğini ifade ederek, bu anlamda bölgenin ciddi yatırıma ihtiyacı bulunduğunu söyledi. 
     
Antalya'nın önemli bir turizm bölgesi olduğuna dikkati çeken Ergüneş, ''Orman içinden geçen havai hatların yer altına alınması gerekir. Bölgede bu söylediğim perspektifte bir yatırım önceliğimiz olacak. Önümüzdeki 3 yıl içinde 350-400 milyon lira civarında bölgeye yatırım yaparız'' diye konuştu. 
     
Ergüneş, bölgedeki kayıp kaçak oranının yüzde 8,25 ile Türkiye ortalamasının altında olduğunu, 2 yıl içinde yapacakları yatırımlarla bunu 6,5-7 civarına çekmeyi amaçladıklarını da sözlerine ekledi.