Akdeniz fokları ürkütülmeyecek

BELİRLİ sayıda fok popülasyonlarını barındıran ve fokların ürediği belirtilen kıyı mağaralarına tekne ile girmek ve yakınlarında yüzmek yasaklandı.

Akdeniz fokları ürkütülmeyecek
24 Ağustos 2016 Çarşamba 19:27 tarihinde eklendi.
Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD- AFAG) sözcüleri Cem Orkun Kıraç ve Ozan Veryeri tarafından yapılan açıklamada Akdeniz fokunun yaşadığı sualtı veya su üstü girişli kıyı mağaralarında ışık kullanmak, her türlü vasıta ile dalış yapmak, yüzmek ve mağara girişlerinde beklemenin, demirlemenin yasaklandığı belirtildi. Özellikle son 6 yıldır tur tekneleri ve yüzücülerin fokları rahatsız ettiği belirtilen açıklamada, "Akdeniz foklarının ciddi şekilde ürktüklerini ve mağaradan kaçtıklarını gördükleri halde yüzerek, tekne veya şişme botlarla fok mağaralarına girilmesine engel olunamadı. Oysa belli ki, dalgıçların rahatsız edebildiği ortamda yüzerek veya teknelerle/botlarla girenler daha fazla rahatsız verecekler. Bu kendilerince hukuki boşluğu kullananlara SAD- AFAG tarafından defalarca fok mağaralarının türün devamı için ne kadar önemli olduğu ve son sığınaklarında rahatsız edilmelerinin hayati bir yanlışlık olduğu aktarılmasına rağmen yanlışı savunmaya ve eylemlerde bulunmaya devam ettiler" dedi. 
 
MAĞARALARA DALANLAR FOTOKAPANA YAKALANDI
 
SAD-AFAG sözcüsü Cem Orkun Kıraç, mağara içi fotokapanlar sayesinde Kalkan Mavi Mağara, Mordoğan Ayıbalığı Mağarası, Kekova Korsan Mağarası, Antalya Falezler ve Alanya Kalealtı Mağaraları gibi fokların hala tutunduğu beylik kıyılarda insanların fütursuzca mağaralara girerek fokları kaçırdıklarını gözlemlediklerini söyledi. Kıraç, "Gezi teknelerinin bazı bölgelerde mağaralara girdiklerine dair görüntüler SAD- AFAG'a ulaştığında işin son noktaya ulaştığını anladık. Bunun üzerine SAD-AFAG 5 Ocak 2016'da yasada değişiklik istedi. Su ürünleri avcılığıyla ilgili değişiklik Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından 13 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı. Dünya mirası bir nadir canlının karasularımızda ve kıyılarımızda korunmasına yönelik boşluğun doldurulması önemli. Artık Sahil Güvenlik botları ve İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri yetkilileri bu hukuki dayanakla daha net hareket edebilecekler" dedi.