Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde kutlama

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi’nde 1978 yılından bu yana gerçekleştirilen böbrek ve diğer nakillerde 3 bininci hasta için pasta kesildi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde kutlama
28 Aralık 2012 Cuma 18:11 tarihinde eklendi, 1.068 kez okundu.

 

 
AÜ Hastanesi B Blok organ nakli merkezi toplantı salonunda yapılan törene, tüm merkez çalışanları katıldı. Programda, 34 yılda gerçekleştirilen böbrek nakilleri kapsamında 3 bininci hasta ile 2000 yılından bu yana gerçekleştirilen genel nakil operasyonlarındaki 3 bininci hasta için pasta kesildi. Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, merkez hakkında bilgi verdi. Merkezi ‘organ nakli okulu’ olarak tabir eden Doç. Dr. Dinçkan, merkezde eğitim, araştırma ve uygulama alanlarında hizmet verdiğini belirtti. 1978 yılından bu yana gerçekleştirilen böbrek nakli operasyonlarında 3 bininci hastayı geçen hafta ameliyat ettiklerini bildiren Dinçkan, Uykut Türkoğulları’na eşinin arkadaşından aldığı böbreğin nakledildiğini söyledi. 2000 yılından bu yana da merkezde karaciğer, kalp, pankreas, kompozit doku nakillerinin da yapıldığına dikkat çeken Dinçkan, bu yıldan sonraki 3 bininci hasta olan Semra Şen'e böbrek nakli yapıldığını ve ve sağlık durumunun iyi olduğunu ifade etti.
 
Merkez hakkında istatistiki bilgiler de veren Dinçkan, 1978-2000 yılları arasında 331 böbrek nakli yapıldığını, bunun yüzde 20'sinin kadavradan gerçekleştiğini dile getirdi. 2000-2013 yılları arasında da 2 bin 676 böbrek nakli yapıldığını, bunun yüzde 21'inin kadavradan gerçekleştiğini belirten Dinçkan, kadavradan bağışta bir arpa boyu yol alamadıklarını kaydetti. Yapılan nakillerde başarı oranının yüzde 100 olduğunu belirten Dinçkan, hastaların yüzde 8.7'sini çocukların oluşturduğunu aktardı. Dinçkan, 2012’de 255 böbrek nakli, 14 karaciğer nakli, 7 kalp nakli ve 3 de kompozit doku nakli operasyonu yaptıklarını sözlerine ekledi.
 
 Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Geçici de 1978 yılından bu yana merkezin faaliyet gösterdiğini ve önemli başarılara imza attığını vurguladı. Geçici, merkezde böbrek naklinin dışında karaciğer, pankreas, kalp nakli operasyonlarının gerçekleştirildiğini, aynı zamanda dünya genelinden hastalara hizmet verdiklerini ifade etti.
 
Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi’nde yapılan böbrek nakliyle sağlığına kavuşan 3 bininci hasta Aykut Türkoğulları (45), ailesinin büyük bölümünün böbrek rahatsızlığı yaşadığını, kız kardeşinin yaklaşık 2 ay önce ameliyat olduğunu söyledi. 20 yıldır böbrek rahatsızlığı çektiğini anlatan Türkoğulları, sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu kaydetti.

CİHAN