Akdeniz'de facia: 200 ölü

İTALYA’ya gitmek üzere Libya’dan hareket eden iki teknenin batmasıyla 200 göçmenin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Akdenizde facia: 200 ölü
28 Ağustos 2015 Cuma 16:30 tarihinde eklendi.
İTALYA’ya gitmek üzere Libya’dan hareket eden iki teknenin batmasıyla 200 göçmenin yaşamını yitirdiği belirtildi. İtalya, söz konusu teknelerden yardım çağrısı almadıklarını açıkladı. Birinde 400, diğerinde 50 kadar göçmenin taşındığı teknelerin, dün gece Libya’nın Zuwara kasabasının 1 kilometre açığında battığı belirtildi.
 
Libyalı yetkililer, bu trajik olayda can veren göçmenlerin cesetlerinin 160’ının denizde, 40’ının ise teknelerden birinin ambarında bulunduğunu söyledi. 
 
Halen bazı kayıplar olduğu kaydedilirken, 200 kişinin ise kurtarılarak, Trablus’un batısındaki bir merkeze götürüldükleri açıklandı. Teknedekilerin, Sahra Altı Afrikalı, Pakistan, Suriye, Fas ve Bangladeşli oldukları kaydedildi. 
 
İTALYA: “YARDIM ÇAĞRISI ALMADIK”
 
İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, söz konusu iki tekneden yardım çağrısı almadıkları belirtildi. Yetkililer, dün yapılan çağrılar sonucunda ise 1430 göçmenin kurtarıldığını duyurdu.
İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano, deniz şartlarının uygunluğundan dolayı Eylül ayı sonuna kadar 20 bin kadar daha göçmenin kıyılarına ulaşmasını beklediklerini belirtti. 
 
Göçmen kamplarının kapasitesi dolan İtalya’da İçişleri Bakanlığı, onları ağırlamak için atıl durumda olan hapishane binaları ve askeri kışlaların kullanılmaya başlanacağını açıkladı. 
 
DAHA FAZLA NEFES ALMAK İÇİN DAHA FAZLA ÖDÜYORLAR
 
Bu arada, İtalyan basınına yansıyanlara göre umut yolcuları, kendilerini Avrupa’ya ulaştıracak teknelerdeki şartlara göre, kişi başı 500 ila 3000 Euro arası ücret ödüyor. 
 
Buna göre maddi gücü yetmeyenler, havasız kalmayı göze alarak, teknelerin ambarında seyahat etmeyi göze alarak bunun için 500 Euro ödüyor. 
 
Yolculuk boyunca kafalarını dışarı çıkarıp, temiz hava almak isteyenler ise, ekstra ücret ödemeyi kabul etmemeleri halinde, insan tacirlerince sopalarla geri itiliyor.
 
“NE TOPRAKLARI, NE DE HAVALARI VAR”
 
Çarşamba günü de Libya açıklarındaki bir teknenin ambarında, havasızlıktan ölen 50 göçmenin cesedi bulunmuştu. İtalyan Il Manifesto gazetesi bunun için şu çarpıcı başlığı kullandı: “Ne toprakları, ne de havaları var.”
Corriere della Sera gazetesi de, özellikle maddi durumu daha uygun olan Suriyelilerin, Türkiye’den lüks yatlarla Avrupa kıyılarına kaçırıldığını yazdı. Gazete, bunun için ise kişi başına 6 ila 8 bin Euro arası ödendiğini belirtti. 
 
Nitekim geçtiğimiz günlerde iki Türk, Suriyeli bir aileyi İtalya’ya lüks yatla sokmak isterken yakalanıp, tutuklanmıştı.
 
İtalya kıyılarına ulaşmayı başaran göçmenlerin anlattıklarına göre insan tacirleri, teknelerde bir can yeleğini 200, bir uydu telefonu ise 1000 Euro’dan satıyor. 
 
ÖLÜ SAYISI 2 BİN 500’Ü BULDU
 
Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM), bu yılın başından beri Akdeniz’i geçerek Avrupa’ya ulaşanların sayısının, şimdiden 300 bini aştığını kaydetti. Bu sayı, geçen yıl ise 219 bindi. 
 
Akdeniz’i geçmeye çalışırken ölen mültecilerin sayısının ise 2 bin 500’ü aştığı belirtildi. Geçen yıl denizde can kaybeden göçmenlerin sayısı, 3 bin 270 idi. 
 
Geçtiğimiz Nisan ayında da birinde 400 diğerinde 700’e yakın göçmenin hayatını kaybettiği iki büyük felaket yaşanmıştı. Son olay, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en büyük facia olarak kayıtlara geçmişti.

DHA