Akil insan toplantısında bayrak gerginliği

Manisa'da basın mensuplarıyla bir araya gelen Akil İnsanlar Heyeti'nin yaptığı toplantıda bayrak gerginliği yaşandı.

Akil insan toplantısında bayrak gerginliği
10 Mayıs 2013 Cuma 22:15 tarihinde eklendi, 1.033 kez okundu.

 

Anemon Otel’de düzenlenen toplantıda, Akil İnsanlar Heyeti Başkanı Taha Erdem konuşmasına başladığı sırada söz alan Manisa Günebakış Gazetesi'nin imtiyaz sahibi Mevlüt Çırakoğlu, salona bayrak asmak istedi. Baskın Oran, Çırakoğlu'na provokasyon yaptığını belirterek, tepki gösterdi. Tansiyon yükselince polis, Mevlüt Çırakoğlu'nu salonun dışına almak istedi. Yaşanan gerginliğin ardından Çırakoğlu otelin dışına çıkarıldı. Heyete tepki gösteren Çırakoğlu, "Salonda neden Türk bayrağı yok?" diyerek tepkisine devam etti. Çırakoğlu, çevredekiler tarafından sakinleştirildi. 
 
Bu süreçte çözüm olmadığında Türkiye’nin büyük bir kaosu sürükleneceğini savunan Erdem, “Çözümün bir parti ile ilgisi yok. Bu mesele 76 milyonun melesidir. Türk’e Türk bayrağı veriyorsunuz. Bu toplantıyı provoke etmeyin.” diye konuştu. Erdem, “Her gittiğimiz ilde böyle provokatörler, sabatörler var. Manisa’da medya buna izin vermemeliydi. Üzülüyoruz.” dedi. 
 
Erdem, çözüm süreci olarak bilinen süreci anlattı ve Akil İnsanlar olarak bilinen heyetin tek bir formatta fikrinin olmadığını söyledi. Erdem, şöyle dedi: “Başbakan bizim gibi 63 kişiyi bir araya getirdi ve 7 bölgede Akil İnsanlar heyetlerinin tura çıkıp bu süreci anlatmalarını istedi.

Bizden istenen halkı dinleyip onların fikirlerini almak ve bizim bu konuyla ilgili fikirlerimizi ortaya koymaktır. Biz bu toplantılardan önce buluşup konuşmuş insanlar değiliz. Hepimizin aynı fikirleri var. Şahsi fikirlerimizi söylüyoruz. Bugüne kadar 5 ili gezdik. Herkese ulaşıp konuşmaya çalışıyoruz. Bu heyetin belli ve bir formatta yazılan bir fikri yok. Kimse bize karşı ön yargılı olmasın. Biz çözüm sürecinin doğru olduğuna inana insanlar topluluğuyuz.”
 
Türkiye’de çözüm sürecinden rahatsız olan insanlar olduğunu bildiklerini ifade eden Erdem, “Bunun yanında terör bitsin, ölümler olmasın diyen insanlar var. Aslında milletin ortak beyanı böyle. İki halk arasındaki eşitliği tartışan insanlar var.

Biz Akil İnsanlar Grubu bu endişeyi ortadan kaldırmak için yola çıktık. Biz çözümün gerektiğine inanıyoruz. Çözüm olmazsa Türkiye için çok büyük kaos olur. Çözüm olmalıdır ve olacaktır. Karşı olanlar vardır ama hep beraber bunu sağlayacağız. Çözümün bir parti ile ilgisi yok. Bu mesele 76 milyonun melesidir. Bu ülke bundan önce meselelerini nasıl çözdüyse bunu da öyle çözecektir.” şeklinde konuştu.
 
Toplantıda konuşan Baskın Oran da “Üniter devlet merkezden yönetilen devlet demek değildir. Merkezden yetkilerin verilip, merkezden yetkilerin alındığı devlettir. Çözüm olmazsa ‘Şekil-1’e döneriz. Kanın durdurulmasından önceki döneme döneriz. Türkiye’de tam 4 aydır hiç şehit gelmedi.” dedi. 
 
‘Çözüm sürecinin sonunda başkanlık sistemi gelecek mi?’ sorusuna cevap veren Tarhan Erdem, “Türkiye Başkanlık sistemi için bana göre hazır değil. Çünkü Yerel yönetim anlayışı daha yerleşmedi. Türkiye’de yerel yönetim yok, merkezin ajanları, memurları var. Belediyelerin yetkileri çok sınırlıdır. Yerinden yönetim yok çünkü, Türkiye’de güçlü bir azınlık var. Başkanlık rejimi bana göre yanlıştır. Ben halkın Recep Tayyip Erdoğan’ın başkan olmasına izin vereceğine inanmıyorum. Bana sorsalar ‘Hayır’ derim.” dedi.
 
Gazeteci Fehmi Koru ise “Bizim parlamenter sistemde oluşumuz tarihimizle ilgilidir. Ben Türkiye’de doğru olan sistemin parlamenter sistem olduğuna inanıyorum. Bu sistem kolay kolay değişmez.” diye konuştu. 
 
PKK’nın varlığının bugüne kadar bütün seçim sonuçlarını etkilediğini iddia eden Koru, “PKK üzerinden hesaplaşma yapanlar var. Türkiye, dünyada ve bölgesinde büyük bir değer kazandı. PKK’yı bugüne kadar destekleyen ülkeler bugün Türkiye’yi destekliyor. PKK’nın arkasından çekildiler. Bugün Türkiye’nin önünü açacak doğru bir süreç var. Bundan sonra Türkiye refahını koruma yönünde adamlar atarsa yumuşak karnı da olmaz ve daha etkin bir güç olur.” şeklinde konuştu.

CİHAN