Akil insanlar Cumartesi anneleriyle birarada

Akil İnsanlar Heyeti üyeleri, Beyoğlu Galatasaray Meydanı'nda 421 haftadır devam eden Cumartesi anneleriyle bir araya geldi.

20 Nisan 2013 Cumartesi 19:08 tarihinde eklendi.

 

Akil İnsanlar Heyeti üyeleri, Beyoğlu Galatasaray Meydanı'nda 421 haftadır devam eden Cumartesi anneleriyle bir araya geldi. Başkan vekili Mithat Sancar sekreter Levent Korkut ve üye Ali Bayramoğlu'nun yanı sıra eyleme CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün de katıldı.
 
AKİL İNSANLAR İLE CHP'Lİ VEKİLLER BİR ARADA
 
Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu Başkan Vekili Mithat Sancar sekreter Levent Korkut ve üye Ali Bayramoğlu'ndan oluşan heyet Beyoğlu Galatasaray Meydanı'nda Cumartesi annelerinin 421 haftadır sürdüğü eyleme katıldı. Eyleme, kayıp yakınları, akil insanlar heyeti üyelerinin yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün de katılarak destek verdi. Eylem kayıp yakınlarının konuşmalarıyla başladı.
 
CHP'Lİ VEKİLLERE TEPKİ
 
1995'den beri kayıp olan Seyhan Doğan'ın kardeşi Kadri Doğan, "O zaman Dargeçit'in alay komutanı mı neyse biz küçüğüz bilmiyoruz rütbelerini o insan şuanda görev başında, Sivas'ta belediye başkanlığı yapıyor. Biz CHP'ye yıllardan beri söyledik, hepsi de biliyorlar ama maalesef ne de bu barışa varlar ne bize bir zulmü yapanlar hakkında bir şeyler söylüyorlar. Bari hiç olmazsa görevden alsınlar öyle gelsinler aramıza" şeklinde konuşarak eyleme destek için gelen CHP'li vekillere tepki gösterdi.
 
KEMİK PARÇALARI VERİLMEDİKÇE NE BARIŞA İNANIYORUZ NE DE DOLAŞANLARA
 
15 Şubat 1995'den beri kayıp olan Rıdvan Karakoç'un ağabeyi Hasan Karakoç ise "Bizimle biri helalleşmesi lazım, bizim acılarımızın dindirilmesi lazım. Kayıp yakınlarının hepsi tarif edilemez sınırsız bir acı çekiyorlar" dedi. 23 Şubat 1995'den kayıp olan Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız, "Buradaki acı dinmediği sürece, buradaki insanları kaybedenler adalet önüne çıkarılmadıkça, bizim kaybedilen insanlarımızın kemik parçaları da olsa bize verilmedikçe biz ne bu barışa inanıyoruz, ne bu barış için dolaşanlara." dedi.
 
KEMİKLERİMİZİ İSTİYORUZ, ONA RAZIYIZ
 
31 Kasım 1994'den beri kayıp olan Nihat Aydoğan'ın eşi Halime Aydoğan, "Dargeçit'li korucu şarhoş Kemal geldi askerlerle bizim evimize içeride benim eşimi dövdü şarhoş Kemal şimdi de hacca gitmiş, hacca gitsin ne olur, gitmesen ne olur, benim bu dünyada ve o dünyada elim yakandadır.

Eğer benim kemiklerimi sen biliyorsan, bana açıklamazsan iki elim yakanda olacak, eğer o kemikler nerdedir bana söylersen Türkiye önünde ben sana hakkımı helal ediyorum." dedi. 8 Ekim 1980'de kaybolan Cemil Kırbayır'ın ağabeyi Mikail Kırbayır ise "Öteden beri talebimiz belli, sağımız değil mezarımızı istiyoruz. Kemiklerimizi istiyoruz. Ne hazin bir şeydir ya ona razıyız ya, vicdan." dedi.
 
BARIŞI HEP BERABER İNŞA EDECEĞİZ
 
Eylemde söz alan kayıp yakınlarının avukatlığını da yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da, "Bu meydanda adalet haykırışımızı sürdüreceğiz, bu meydan geçmişle yüzleşme meydanıdır. Bu meydan bir adalet meydanıdır. Biz barışı Türkiye'de hep beraber dayanışma içerisinde ve her şeye rağmen adaletle ve vicdanla beraber inşa edeceğiz.Adalet duygusunu tatmin etmedikçe barışın inşa edilemeyeceğini de biliyoruz ama burada sabırla ve cesaretle bu haykırışımızı sürdüreceğiz." dedi.
 
ÇOCUKLARIMIZIN BAYRAMI BARIŞLA GELECEK
 
Kayıp yakınlarının ardından grup adına basın açıklamasını okuyan Gülbahar Bozkurt, barış için ikbal hesaplarına yenik düşmeyecek liderlere ihtiyaç olduğunu bildiklerini söyleyerek, "Demokratik hak ve özgürlükleri hedeflemeyen girişimlerden barış çıkamayacağını biliyoruz. Ancak gerçek barışın bizi kayıplarımıza, hakikate, adalete ulaştıracağını biliyoruz. Kayıplarımız için, hakikat için, adalet için, barış istiyoruz. Bu sürecin barış evrilmesi için tüm demokrasi güçlerini göreve çağırıyoruz. Çocuklarımızın bayramı barışla gelecek. " dedi.
 
BAŞKAN VEKİLİ SANCAR CUMARTESİ ANNESİNE SARILDI
 
Eylemin ardından meydanda Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu Başkan Vekili Mithat Sancar bazı annelerle bir araya geldi. Bir kayıp yakınına sarılan Sancar burada bir süre talepleri dinledi. Bir kayıp yakını ise Sancar'a "Önce bu anaların dertlerine bir çare bulsunlar, bir kemik istiyorlar, bir bayramda bir çiçek alıpta mezarlarına gitsinler." dedi.
 
ÖNEMLİ OLAN DUYGULARIN BARIŞI ZİKREDEREK DIŞA VURULMASIDIR
 
Eylemin ardından Akil İnsanlar heyeti üyeleri basın mensuplarının sorularını yanıtladı.Üye Ali Bayramoğlu, "Çok doğal tepkiler bunlar. o kadar çok acı yaşanmış ve o kadar çok barış çabasında hayal kırıklığı yaşanmış ki geleceğe ve yürüyen sürece güven duymak kolay olmuyor. Diğer taraftan yürüyen sürecin yöntemi tarzı siyasi kimliği ile ilgili farklı görüşler bu güvensizliği besliyor. Önemli olan bu duyguların barış kelimesini zikrederek dışarı vurulmasıdır. Bu bile barışı düşünmek anlamına geliyor" dedi.
 
Başkan vekili Mithat Sancar ise "Bu meydanda aldığım en önemli izlenim geçmişi yaralarının sarılmasının barış sürecinin bir parçası olarak görülmesi gerekliliğidir. Bu mesaj var.Zaten geçmişin yaralarını saracak. Yöntemler mutlaka gündeme gelecektir, gelmelidir de. Çünkü barış geçmişin yaralarını sarmadan gerçekleşmiyor. Sadece bir kesimin değil on binlerce kişinin bu süreçte derin yaralar aldığını biliyoruz. Bu kadar çok yaranın bulunduğu bir toplumun tamamı yaralıdır. Bu yaralarda barışla çözülebilir ancak, yani savaş bu yaraları iyileştirmenin yöntemi değil. Ben burada bu yöntemi değil bu temenniyi bu isteği bu umudu duyguları gördüm ve haklı duygular bunlar." dedi.
 
HÜLYA KOÇYİĞİT SORUSU?
 
Sancar, Hülya Koçyiğit'in katılmamasıyla ilgili soruya, "Dün İzmit'teydik. Uzun bir gündü yoğun temaslar yaptık ve rahatsızlandı demin aradı gene çok üzgün olduğunu söyledi gelemediği için ama gelecekti buraya annelerle görüşmek istediğini defalarca bildirmişti bize zaten" şeklinde cevapladı. Sancar, CHP'li vekillerle aynı eylemde bulundukları sorusu üzerine, "İyi bir şey, benim için özel bir anlamı yok. Onlar da randevu almışlar bugün için burada karşılaştım. Sohbet ettik şimdi onlar kendi faaliyetlerinin bir parçası olarak katıldılar." dedi.
 
BÜTÜN MİLLETVEKİLLERİNİN KATILMASI GEREKİR
 
Levent Korkut "Bizim bu barışı toplumca mümkün olan en geniş konsensusla oluşturmamız esastır. Çünkü barışın bir silahsızlanma boyutu var bir de uzun dönemde yaraları sarma boyutu var. Bu anlamda uzun yıllara alabilecek bir rehabilitasyon bir iyileşme süreci geçirmemiz gerekiyor. Bunun içinde ne kadar iyi katkı verilirse toplum o kadar faydalı olur. Bütün milletvekillerinin katılması gerekir" dedi. Korkut, 'Cumartesi anneleri raporda nasıl yer alacak' sorusu üzerine, "Bu güne kadar ki bütün talepleri kayıtlı bunları özetleyerek ileteceğiz raporumuzda" dedi. Sancar'da "Zaten şimdi sohbet ediyoruz. Not edeceğiz" dedi. Akil insanlar heyeti daha sonra yakında bulunan Danişment geçidinde bir kafetaryada bazı kayıp yakınlarıyla bir araya geldi.
 
BARIŞA KİM NERDE HANGİ KATKIYI SUNUYORSA DEĞERLİDİR
 
Buranın girişinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 'Akil İnsanlar heyetiyle aynı eylemde' bulunmaları sorusuna "Siyasetçi kimliğimizin ötesinde adalet arayışı içinde olduk ve insan hakları savunucusu kimliğimiz ile her yerde olduk burada olmaya devam edeceğiz, yani yollarımız belli yerde buluşur belli yerde ayrışır ama adalet ve insan hakları ortamında hep buluştuk. Böyle görmek lazım." dedi.

Tanrıkulu, Akil insanlar ve süreçle ilgili bir sorulara ise "Her yerde söylüyoruz. Türkiye'nin bir barışa ihtiyacı var ama bu barışın doğru yöntemlerle inşa edilmesi lazım barış süreci uzun bir süreçtir, bu günden bitecek bir süreç değil. Önemli olan doğru başlatılması ve yürütülmesidir. Biz elimizden geleni bulunduğumuz yerde yapıyoruz. Herkesin de barış için elinden geleni yapması lazım. Barış için uzlaşma için kutuplaşmanın azalması için gösterdikleri bir çaba var o çaba da çok değerli bir çabadır yani barışa kim nerde hangi katkıyı sunuyorsa değerlidir. Böyle görmek lazım." dedi.
 
BİRİLERİ HÜKÜMETİN ORGANI DİĞERLERİ ÖRGÜTÜN SÖZCÜSÜ OLARAK SUÇLUYOR
 
Kayıp yakınlarıyla buluşmalarının ardından çıkışta değerlendirmelerde bulunan Mithat Sancar, "Barış sadece silahların susmasından ibaret değildir. Bütün dünyada önemli barış sürelerinin hepsinde geçmişteki yaraları iyileştirecek yöntem mutlaka aranmıştır. Toplumun çeşitli kesimlerinde farklı yaralar, kızgınlıklar var" dedi. Yarında şehit aileleri ile bir buluşma gerçekleştireceklerini ifade eden Sancar, "Bir de onları dinleyeceğiz Bizim burada yaptığımız faaliyet onların doğrudan doğruya kendilerini ifade etmelerini bir kez daha söylemek ve bu görüşleri rapor haline getirmek. Biz bu süreçte barışın yaraları sarmanın en önemli yöntemi olduğunu söylüyoruz.

Bir savaşın yarattığı yaralar barış süreci başlarsa sarılabilir. Biz barış sürecine destek veren insanlar olarak yeni yaralar açılmasın, eski yaraları saracak yollar bulunsun diye uğraşıyoruz. " dedi. Sancar, akil insanlara yönelik saldırılarla ilgili olarak da "Bunlar her yerde oluyor. Çünkü çok fazla ön yargı birikmiş. Bir de diyalog ve konuşma yoluyla böyle geniş çaplı bir yöntem uygulanmadı Türkiye'de birileri sizi hükümetin organı olarak görüyor, diğerleri ise örgütün sözcüsü olarak suçluyor. İki kutup var.

Bunun dışında kalan çok geniş bir kesim bu çalışmalara gönülden destek verdiklerini dile getiriyorlar. İki kutup var. Biri doğrudan doğruya her şeyi bu süreci hükümetin malı gösterip hükümete saldırma isteğiyle bizi hedef alıyorlar. Bir başka kesim var Milliyetçiler ve ulusalcılar. Onlar ise bütünüyle barış sürecine karşılar. Bu barış sürecinin bozulması için de her türlü provokasyona girmekten gerekirse çekinmiyorlar. Ben toplumun büyük çoğunlunun bu sürece destek olduğu kanısındayım"dedi.

DHA